4 x prachtige Indonesische eilanden

4 x prachtige Indonesische eilanden

Met meer dan 17.000 eilanden verwelkomt ’s werelds grootste eilandstaat zijn gasten met een eindeloze verscheidenheid aan vakantie-ervaringen – Indonesië heeft tenslotte veel meer te bieden dan alleen het populaire Bali. We presenteren enkele hoogtepunten buiten de gebaande paden.

Lees ook: 72 uur in Koh Samui

Sumba – ongerepte natuur en exotische cultuur

Lapopu Wasserfall © Explore Sumba

Bijna verlaten, witte droomstranden, indrukwekkende mangrovebomen en een cultuur die rijk is aan traditie: Sumba is een van de “verborgen kampioenen” van de Indonesische eilandenwereld en is een echte geheime tip. Maximaal drie vluchten per dag verbinden Bali met de luchthaven Tambokala in het zuidwesten en de luchthaven Umbu Mehang Kunda in het oosten van het kleine Soenda-eiland in de provincie Oost-Nusa Tengarra.

Het eiland verrukt zijn gasten met een gevarieerde vegetatie: in het noorden en oosten van het eiland domineert de droge savanne, in het zuiden vochtige tropische wouden. Een beetje hier verborgen, garanderen talrijke watervallen een idyllische zwemervaring. Het is daarom de moeite waard om je door een lokale chauffeur naar de Lapopu-waterval in het zuidwesten of de Waimarang-waterval in het oosten te laten brengen.

Naast de ongerepte natuur maken ook de exotische rituelen van de lokale bevolking indruk. “Marapu” is de naam van de Sumbanese cultus van goden, geesten en voorouders: het geloof in de magische krachten van de voorouders en hun verering bepaalt het dagelijks leven. Het “Pasola Ritual” is een indrukwekkend schouwspel. Hier rijden jonge Sumbanezen op barebackpaarden en proberen zich met stompe bamboesperen van hun paard af te duwen. De gewaagde aanvallen leiden af ​​en toe tot blessures. Het bloed dat stroomt, zou de mensen een rijke oogst opleveren. Het ritueel vindt één keer per jaar plaats, kort na de eerste volle maan in februari en maart.

Exotisch eilandparadijs: Bintan

Bintan©Wonderful Indonesia

Idyllische eilandflair ontmoet grote stadservaring: slechts 45 km ten zuidoosten van Singapore kan Bintan meerdere keren per dag in ongeveer een uur met de hogesnelheidsveerboot vanuit de haven van de megametropool worden bereikt in ongeveer een uur. Het grootste van de Riau-eilanden is daarom ook een ideale bestemming om te ontspannen en diep adem te halen na uitgebreide winkel- en sightseeingtours in Singapore. Met kilometerslange, perfecte stranden, chique strandresorts en golfbanen, trekt het noorden van Bintan zonaanbidders, golfers en mensen die op zoek zijn naar ontspanning met een overtreffende trap van strandvakantie. In het binnenland van het eiland wachten kleine, slaperige dorpjes en charmante tropische landschappen om ontdekt te worden. 

Flores (Kleine Soenda-eilanden)

Flores (Kleine Soenda-eilanden)
Flores_Pink Beach © Wonderful Indonesia

Kleurrijke kratermeren, groene kloven en roze zandstranden – de diversiteit van het eiland Flores op de Kleine Soenda eilanden) laat geen ruimte voor verveling. Natuurliefhebbers kunnen het eiland het beste ontdekken tijdens wandelingen van dorp naar dorp door bamboebossen, langs intens ruikende kruidnagelbomen, koffieplantages en dicht op elkaar gehangen cashewnotenbomen. Veel soortenrijke koraalriffen bieden ook eersteklas duik- en snorkelervaringen. En als je nog niet overtuigd bent van de unieke schoonheid van Flores, zul je zeker onder de indruk zijn van het imposante natuurschouwspel rond de Kelimutu-vulkaan: de drie kratermeren veranderen onafhankelijk van elkaar van kleur en glanzen bijvoorbeeld in turkooisblauw, groen of roodbruin.

Het vissersdorp Labuan Bajo op het eiland Flores is ook het startpunt voor tochten naar het Komodo National Park, waar vandaag de dag nog zo’n 5.700 Komodovaranen leven. De laatste “draken” op aarde kunnen tot 80 kilogram wegen en zijn met een lengte van ongeveer drie meter de grootste hagedissen die tegenwoordig leven.

Lees ook: Cham eilanden, een paradijs in Vietnam

Sulawesi

Sulawesi
Sulawesi_Toraja © Wonderful Indonesia

Sulawesi, in de vorm van een orchideeënbloesem, is een aantrekkelijke bestemming voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers. De hoofdstad van het eiland is Makassar, een voormalig centrum van de specerijenhandel. Maar zelfs vandaag de dag kun je je nog steeds vergapen aan de traditionele houten boten “Phinisi”. De boten zijn met het oog gebouwd, zonder bouwtekeningen, op de zuidpunt van Bira. In de bergachtige hooglanden van Tana Toraja kenmerken steile kalkrotsen, beboste bergen, rivierdalen en rijstterrassen het landschap. Daartussenin bevinden zich de traditionele Toraja-dorpen, die bekend staan ​​om hun uitgebreide begrafenisrituelen.