6 redenen om Schotland deze kerst te bezoeken

6 redenen om Schotland deze kerst te bezoeken

De Schotten weten zeker hoe ze moeten vieren, en de feestdagen zijn geen uitzondering. Hoewel Kerstmis in Schotland bijna 400 jaar verboden was en Kerstdag pas in 1958 een feestdag werd, compenseert het land dat nu ruimschoots. Schotland is beroemd om zijn Hogmanay (nieuwjaar) vieringen, maar met een breed scala aan dingen om te zien en te doen in het hele land, zou het een vergissing zijn om Schotland met Kerstmis te missen …

Lees ook: 4 redenen om deze zomer Formentera te bezoeken

1. Rendieren

Ja, rendieren in Schotland! Het Cairngorm-rendier is de enige loslopende kudde rendieren van Groot-Brittannië. Je kunt naar Aviemore reizen, in de Hooglanden van Schotland, waar je het Cairngorm Reindeer Center zal vinden. Een rendierherder leidt je de bergafsluiting op, om het rendier te spotten en feiten te delen over de dieren en hun natuurlijke leefomgeving. Daarna kun je een wandeling maken door het nabijgelegen nationale natuurreservaat Craigellachie voor onmisbare foto’s van de met sneeuw bedekte Cairngorm-bergen, wat dit de perfecte feestelijke reis maakt.

Cairngorm-rendier

2. Noorderlicht

Noord-Schotland, dat op dezelfde breedtegraad ligt als Stavanger in Noorwegen en het eiland Nunivak in Alaska, is een geweldige plek om het noorderlicht of de Aurora Borealis te zien. Winter betekent donkerdere avonden, waardoor het een van de beste tijden van het jaar is om een ​​glimp op te vangen van de aurora-displays. Een heldere nacht en minimale lichtvervuiling zijn nodig om een ​​van de wonderen van de natuur te ervaren. Enkele van de beste plekken zijn Aberdeenshire, Shetland, de Buiten-Hebriden en Galloway Forest Park – het enige Dark Sky-park in Schotland.

Noorderlicht Schotland

3. Kerstmarkten

In de aanloop naar Kerstmis verwelkomen steden in heel Schotland de komst van kerstmarkten en ondergaan ze een sprankelende make-over. Warm jezelf opwarmen op met een paar Yuletide-drankjes of misschien wel de klassieke Schotse winterwarmer: whiskey. En verwen jezelf met een feestelijke traktatie uit een van de Europese kraampjes voordat je kijkt naar de selectie van unieke winkelitems. Veel steden organiseren ook kerstevenementen.

4. Sneeuw

Wanneer de sneeuw valt, is Schotland de plaats waar je moet zijn. Er zijn vier geweldige ski-oorden om uit te kiezen, die niet ver verwijderd zijn van de belangrijkste steden van het land. Ga lekker de stad in voordat je de piste op gaat! Van Dundee is Glenshee Ski Centre terwijl Glencoe Mountain bereikbaar is vanuit Glasgow. In het zeldzame geval dat de pistes van het land geen sneeuw hebben, zijn er tal van binnen- en kunstmatige skicentra, zoals het Aberdeen Snowsports Centre en het Midlothian Snowsports Centre in Edinburgh.

6 redenen om Schotland deze kerst te bezoeken

5. Landschap

Winter in Schotland is absoluut een lust voor het oog. De met sneeuw bedekte bergtoppen en de bevroren landschappen veranderen het land in een winterwonderland. Onder dit adembenemende landschap zijn een aantal geweldige winterwildgebieden – kijk uit voor rode eekhoorns, edelherten, herten en berghazen. Als dat nog niet genoeg was, worden Schotse steden getransformeerd door de toevoeging van de glinsterende kerstlichten, waardoor iedereen in de feeststemming komt.

Lees ook: Welk eiland kies je in de Kroatische regio Kvarner?

6. Còsagach

Còsagach is een oud Gaelic woord om je behaaglijk en gezellig te voelen; Schotland is de perfecte plek voor een gezellige, beschutte en warme wintervlucht. Naarmate de nachten donkerder worden en het weer kouder wordt, kun je genieten van heerlijke open haarden, hartverwarmende gerechten, warme toddies en een vriendelijk welkom. Met de perfecte winter is Còsagach overal in het land te vinden, je kunt kiezen uit magische winterkastelen of gezellige blokhutten, genieten van een maaltijd gemaakt van de beste Schotse producten en ontspannen met een dram bij een open vuur of een kopje koffie in een gezellig café.