7 culinaire specialiteiten van Saint Lucia

7 culinaire specialiteiten van Saint Lucia

De Creoolse levenshouding is duidelijk te zien op Saint Lucia, vooral in haar keuken. Het dankt zijn ongelooflijke veelzijdigheid aan de Afrikaanse, Britse en Franse wortels van de lokale bevolking. Zelfs vóór de veroveringen door de Britten, Fransen en Nederlanders – het eiland wisselde alleen al 14 keer tussen Frans en Brits – verbouwden de Arawaks pepers, maïs, papaja’s, guaves, ananas, cassave en zoete aardappelen.

Lees ook: De verscheidenheid aan smaken in de multiculturele keuken van Grenada

Tegenwoordig getuigen verse kreeft, heerlijk gekruide vis, verleidelijke slakkenkreeften, hartige gegrilde kip, vurige geitencurry, smakelijke stoofschotels en vers gebakken Creools brood van deze verschillende invloeden. De eilandkeuken combineert het beste van vele werelden. Indiase curries mengen zich met Afrikaanse yams, broodvruchten en Okra. Specialiteiten zijn onder meer callaloo-soep gemaakt van een soort spinazie, Indiase peperpotstoofpot, een vurige stoofpot met cassavewortels, veel groenten en vlees, en pelau, een pan met vis, rijst en erwten. De meeste ingrediënten komen van het eiland zelf, wat de vruchtbare grond te bieden heeft kun je bijvoorbeeld zien op de markt in de hoofdstad Castries, waar exotische groenten en fruit worden opgestapeld.

Een bezoek aan de legendarische straatfeesten op het eiland is ook de moeite waard – en niet alleen vanuit culinair oogpunt: elke vrijdagavond kun je dansen in de open lucht op de “Friday Night Jump up” in Gros Islet en jezelf versterken met een lokale barbecue, pitonbier en rumpunch. Of je kunt het Seafood Festival in Anse La Raye in het zuiden van het eiland bezoeken, ook op vrijdagavond, of het Fish Festival in Dennery aan de oostkust op zaterdag. Hier enkele specialiteiten uit de keuken van Saint Lucia.

Cassavebrood

Het ongezuurde brood is gemaakt van het zetmeelrijke meel van wortels, dat werd gebruikt door de inheemse bevolking. De lokale bevolking mengt er vaak kokosnoten, rozijnen of appels door of serveert het als een boterham met zoutvis. Bezoekers kunnen het traditionele hoofdvoedsel krijgen in de hoofdbakkerij “La Plas Casav/Kassav” net buiten Castries of bij tal van andere winkels.

Green Figs and Saltfish

Green Figs and Saltfish

Bekend als het “officiële nationale gerecht”, is de specialiteit “Green Figs and Saltfish” te vinden in bijna elk restaurant op het eiland. Het smakelijke gerecht combineert bananen, het belangrijkste exportproduct van Saint Lucia, en lokale groenten met zoutvis (gezouten kabeljauw). Degenen die ruimdenkend en nieuwsgierig zijn naar culinaire zaken, zouden de specialiteit in verschillende restaurants moeten proberen, aangezien elke chef zijn of haar eigen speciale variant creëert.

Bananenketchup

De populaire kruiderij is een rijke, dikke versie van de klassieke ketchup en bestaat uit bananen en verschillende kruiden. Omdat de bananen van het eiland tot de zoetste ter wereld behoren, heeft de bananenketchup een zoet-pikante smaak, is hij gezond door het kaliumgehalte en perfect voor bijna elk gerecht. Een van de bekendste merken die in bijna elk restaurant te vinden is, Baron Banana Ketchup, produceert zijn ketchup zonder toevoegingen of kleurstoffen.

Saint Lucia Crab Back

De traditionele visspecialiteit wordt meestal als aperitief voor het hoofdgerecht geserveerd. Saint Lucia Crab Back is een eenvoudig te bereiden gerecht gemaakt van krabvlees, specerijen en kruiden in een limoen-knoflookbotersaus. Veel restaurants bieden het aan, bijvoorbeeld de gastronomische hotspots The Coal Pot en Windsong Restaurant in het noorden van het eiland.

Piton Beer

Piton Beer

De legendarische Pitons zijn de naamgever van deze lokale bier, die wordt gebrouwen uit mout, hop, biergist en maïs en een licht moutige smaak heeft. Het bier van Windward & Leeward Brewery is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen. De brouwerij biedt ook rondleidingen aan.

Rum

Een verblijf in Saint Lucia zonder rum (punch) is bijna ondenkbaar. Degenen die zich willen onderdompelen in de “ziel” van het eiland mogen een van de talrijke rumtours niet missen. Premium merken zoals het meervoudig bekroonde Chairman’s Reserve of Admiral Rodney kunnen met plezier worden geproefd, bijvoorbeeld tijdens de ‘Rhythm of Rum Tour’ van de Saint Lucia Distillers of de ‘Rum Tasting and Distillery Tour’ in Roseau Valley. Een van de meest populaire en bekende eilandcocktails is de “Saint Lucia Rum Punch”, een verfrissend drankje gemaakt van rum, vers citroensap, verse sinaasappel of ananas en een vleugje Angostura-bitter.

Lees ook: Hoogtepunt op St Lucia: Fish Friday in Anse La Raye

Chocolade

Een van de meest populaire gewassen op Saint Lucia is cacao. De chocolade, populair bij jong en oud, en kan bijvoorbeeld worden gedronken als eenvoudige cacaothee, een rijkelijk lokaal ontbijtdrankje. Of je kunt een van de vele cacaoplantages bezoeken, zoals Rabot Estate, Fond Doux Estate, Marquis Estate of Morne Coubaril Estate, waar je kunt ontdekken hoe chocolade wordt gemaakt. De bekronende, zoete afdronk is natuurlijk de huisgemaakte chocolade – van de boon tot de kant-en-klare chocoladestick.