De verscheidenheid aan smaken in de multiculturele keuken van Grenada

De verscheidenheid aan smaken in de multiculturele keuken van Grenada

Grenada overtuigt niet alleen met geweldige stranden, watervallen en fantastische duikplekken. Ook de keuken van Grenada, die vaak het kruideneiland wordt genoemd, is overtuigend. De verschillende stijlen zijn de spiegel of liever een smeltkroes van de multiculturele samenleving van het land. Afrikaanse, Spaanse en Britse invloeden worden gecombineerd met Frans en Indiaas, en worden afgerond met aroma’s uit de eetcultuur van inheemse volkeren zoals Arawak of Kalinago. Het resultaat is een West-Indische keuken gemaakt van verse lokale ingrediënten en een verscheidenheid aan kruiden. Lees hier alles over de keuken van Grenada.

 Lees ook: Dominicaanse Republiek: een gids om culinair te genieten

Oil Down – het nationale gerecht van Grenada

Oil Down - het nationale gerecht

Het nationale gerecht wordt vaak Oil Down genoemd, dat de suikerrietbaronnen in de 18e en 19e eeuw gebruikten als goedkope maaltijd voor hun Afrikaanse slaven. Naast de goedkope broodvruchten werden er verschillende kruiden en groenten, maar ook kokosmelk, uien, knoflook, tijm, pepers en knoedels aan de stoofpot toegevoegd. In de versie van vandaag wordt het gerecht meestal “opgewaardeerd” door verse vis, gevogelte of vlees toe te voegen.

Vis en zeevruchten

Omgeven door de zee biedt Grenada natuurlijk veel vis en zeevruchten. Deze worden op gepaste wijze verwerkt op de menukaarten van het eiland. Bijvoorbeeld Lambie Souse. Mosselvlees (lambie) wordt langzaam gegaard in een bouillon van water, limoensap, knoflook en diverse groenten.

grenada

Stoofpot Pelau

Wie graag gevogelte eet, zal dol zijn op Pelau, ook al klinkt deze variant van grenadinestoofpot heel exotisch. Stukjes kip worden eerst ingewreven met een pasta gemaakt van knoflook, sjalotten, tijm, uien en piment en vervolgens bruin in gekarameliseerde suiker. Voeg vervolgens rijst, bonen of erwten, in blokjes gesneden paprika, wortel en bleekselderij toe. Ten slotte wordt het aangevuld met kokosmelk en bouillon.

Lees ook: 8 x lekker barbecuen in de Caraïben

Dessert

Aan het einde is er nog ruimte voor een passend dessert. Wat dacht je van een zoete aardappelpudding? Misschien is een dessert gemaakt van zoete aardappelen moeilijk voor te stellen. Niet in Grenada. Een echte traktatie wordt hier gemaakt van dergelijke bollen en gedroogde kokosnoot, melk, suiker, gember en nootmuskaat.

Zelfs als je alle genoemde gerechten in je eigen keuken kunt bereiden met behulp van de juiste recepten, is het genieten ter plaatse veel authentieker. En dat de chef-koks van Grenada’s restaurants hun vak onder de knie hebben, hebben ze op indrukwekkende wijze aangetoond door regelmatig te winnen op het kookevenement “Taste of the Caribbean”.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie