Een culinaire reis door het Caribisch gebied

Een culinaire reis door het Caribisch gebied

Een culinaire reis door het Caribisch gebied maken om de lokale keuken ontdekken? De Caribische keuken staat bekend om zijn grote verscheidenheid. Je kunt eeuwen aan historische opmerkingen ontdekken door gewoon door het menu van een restaurant te scrollen. Culturen die zich in het Caribisch gebied vestigden, brachten hun smaken mee en combineerden deze met lokale ingrediënten. Eerst kwamen de Arawakken, gevolgd door de Europese kolonisten – de Britse, Nederlandse, Franse, Portugese en Spaanse koloniale heersers – met hun Afrikaanse slaven en hun Creoolse keuken, en later mensen uit India, China en het Midden-Oosten. Dit resulteerde in een kleurrijk etnisch erfgoed. Elk eiland heeft een iets andere keuken, dankzij hun etnische verscheidenheid.

Lees ook: Gastronomische specialiteiten van het Franse Caribische eiland Martinique

Gerechten die je op vrijwel elk eiland kunt vinden

Zeevruchten: ongetwijfeld een van de hoogtepunten
Rijst en erwten: Van eiland tot eiland vind je verschillende versies van dit gerecht. Gebruik makend van verschillende soorten bonen, erwten, smaken en kruiden. Hoe eenvoudig het ook klinkt, zo kleurrijk en divers kan het zijn. In Grenada gebruiken ze het liefst nootmuskaat. Kokosmelk wordt ook heel vaak gebruikt.
Conch: Groot roze weekdier gekookt met ui, gebakken als beignets of rauw met limoenmarinade. Kies voor boerderijproducten.
Callalo: Een romige dikke soep met verse groenten, kokosmelk, krab of ham.
Tropisch fruit: Sterfruit, guave, mango, papaja, sweetsop, genip, sapodilla, tamarinde, cocoplum, zwarte ananas en custardappel.

En laten we nu eens kijken naar onze aanbeveling voor streetfood-traktaties om je vingers bij af te likken. Pas op, het is om van te watertanden!

Antigua en Barbuda

Pepperpot: Rijke stoofpot met okra, aubergine, pompoen, aardappelen en meestal rundvlees. Het is het nationale gerecht van Antigua.
Rock lobster: Gegrilde of gekookte rock lobster staarten, licht gekruid met citroen en knoflook. Binnen een mum van tijd klaar, en oh zo lekker!

Barbados

Flying fish: Barbados wordt ook wel het “land van de vliegende vis” genoemd en deze vis maakt deel uit van hun nationale gerecht. Het wordt gestoomd geserveerd met cou-cou ernaast of gebakken in sandwiches. Flying fish cutters zijn een ander populair gerecht op Barbados.
Conkies: een zoete snack gemaakt met maïsmeel, zoete aardappel, pompoen, kokosnoot, rozijnen en kruiden gestoomd op een bananenblad. Het is het traditionele gerecht bij het vieren van de onafhankelijkheid van Barbados elk jaar in november.
Jug-jug: Jug-jug is een smakelijk gerecht, meestal geserveerd tijdens de kersttijd op Barbados. Er wordt aangenomen dat het zijn oorsprong vindt in het Schotse gerecht Haggis, dat in de 17e eeuw door Schotse immigranten op Barbados werd geïntroduceerd.
Cou-cou: Cou cou, geserveerd met flying fish, is het nationale gerecht van Barbados. Enigszins vergelijkbaar met polenta of grits, wordt Cou-cou gemaakt met maïsmeel en okra.

Aruba, Bonaire & Curaçao

Stoba di Cabrito: Lams-/geitenstoofpot met lichtgroene komkommer en aardappelen. Arubaanse koks voegen tegelijk met de aardappelen een stekelige, lichtgroene komkommer, concomber genaamd, aan de stoofpot toe. De komkommers moeten worden geraspt en in de lengte doormidden worden gesneden. Druk zachtjes op elke helft om de zaadjes eruit te laten komen voordat je komkommers aan de stoofpot toevoegt.
Pastechi: De pastechi is een gebakvorm die dezelfde halvemaanvorm heeft als een empanada met een handgekrompen rand. Deze gebakjes zijn gevuld met Goudse kaas, kip of vlees en zijn gefrituurd en goudkleurig.
Funchi: Funchi, het Antilliaanse hoofdgerecht, is een eenvoudige bereiding van maïsmeel. Het moet tijdens het koken krachtig worden geroerd en het ritme van deze rotaties moeten worden herhaald. Un pa mi, un pa bo, un pe. Funchi werd vervolgens met een kleine ronde kalebas uit de ketel geschept en de “Funchi-bal” werd op elk afzonderlijk bord gelegd – “Eén voor mij, één voor jou, één voor hem”.
Keshi Yena: De schaal van een uitgeschepte Edammer kaas wordt gevuld met gekruid vlees en vervolgens gebakken in de oven of gestoomd in de bovenkant van een dubbele boiler.
Yambo: Dit gerecht is weer een typisch Arubaans gerecht: Yambo is de Antilliaanse versie van gumbo, een dikke, hartige soep. De gepureerde okra geeft het een gladde consistentie.
Arepita de pampuna: Een heerlijk zoet bijgerecht dat goed past bij stoofschotels en soepen.

Bahamas

Turtle soup: Ooit een populair gerecht voordat schildpadden met uitsterven bedreigd werden.
Souse: Een andere favoriet op de Bahamas, souse houdt het midden tussen een soep en een stoofpot, met een rijke mengeling van uien, paprika, wortelen, selderij, aardappelen en een flinke dosis limoensap met een soort vlees.
Guava duff: Verse guavejam wordt op het zoete deeg uitgesmeerd en opgerold, waardoor er een mooie spiraal ontstaat wanneer het wordt gesneden. Ter voltooiing wordt de guave duff in een katoenen zak gedaan en in water gekookt tot hij gaar is. Besprenkeld met rum of cognacboter is dit gerecht zeker een succes.
Gebakken of geschroeide tandbaars met grits: Tandbaarsfilets worden gebakken of geschroeid en op smaak gebracht met tomaten, knoflook en een groentejus. Smaakvolle grits bevatten vaak een beetje kaas.

Dominicaanse Republiek

Mangú: Dit is een typisch en officieel nationaal ontbijt in de Dominicaanse Republiek, maar kan ook geserveerd worden tijdens de lunch en het diner. Mangú is gemaakt van gepureerde, gekookte bakbananen en wordt doorgaans geserveerd met queso Frito (witte kaas gebakken in een pan), Dominicaanse salami, eieren en gegarneerd met uien gekookt in azijn. Dit wordt ook wel los tres golpes (de drie treffers) genoemd.
Guanimos: Een gerecht dat teruggaat tot de Meso-Amerikaanse, Azteekse en Maya-cultuur en wordt precies zo bereid als tamales of halaca. Van maïsmeel of maïsbloem wordt een masa gemaakt en vervolgens gevuld en omwikkeld met bananenblad of maïsschillen.
Mofongo: Het is gemaakt van gebakken groene bakbananen of gebakken yuca, op smaak gebracht met knoflook, olijfolie en stukjes varkensvlees, en vervolgens gepureerd met een beetje bouillon. Mofongo wordt meestal geserveerd met kippenbouillonsoep.
Dulce de leche: Dominicaanse dulce de leche is dikker dan andere Latijns-Amerikaanse landen. Dulce de leche is populair bij ananasjam in de Dominicaanse Republiek.

Guadeloupe en Martinique

Acra: Voorgerechtbeignets, gevuld met stokvis of andere zeevruchten, licht pikant.
Crabe Farci: Gevulde krab. Een stedelijke legende hier, sommige levensgenieters zijn zo enthousiast over het vinden van de beste crabe farci, dat ze zelfs een auto huren en op ontdekkingstocht gaan.
Féroce d’Avocat: Gepureerde avocado’s gemengd met kabeljauw- en maniokmeel. Als avocado’s niet in het seizoen zijn, vervangen ze deze door pompoen. Het is een traditioneel ontbijt voor arbeiders op suikerplantages.
Boudin Creole: Enigszins pittige bloedworst gevuld met vlees of vis.
Colombo: overgenomen van de Sri Lankanen, een currygerecht met Sri Lankaanse kruiden en vis, kip of lamsvlees.
Poulet Boucané: Een van de meest populaire streetfoods, gerookte kip met knapperig vel dankzij een rode wijnglazuur, geserveerd met een typische creoolse saus.
Méchoui: Heel lams- of schaap op de BBQ, op smaak gebracht met Caribische kruiden
Callalo: Een dikke en pittige soep gemaakt met spinazie, okra, varkensvlees en landkrab, meestal geserveerd met rijst.
Typische zeevruchten: Snapper, rivierkreeft, kreeft.

Jamaica

Ackee en saltfish: een van de meest populaire nationale gerechten van Jamaica. Het wordt voornamelijk als ontbijt geserveerd, maar kan op elk tijdstip van de dag worden genuttigd. Het gele vruchtvlees van de ackee-vrucht wordt gekookt en gebakken met gezouten vis en kruiden en vervolgens geserveerd met gerechten zoals yams, groene bananen en aardappelen.
Curry goat: Geitenvlees smaakt een beetje naar rundvlees, maar een beetje wild. Het is een mals en sappig gerecht geserveerd met witte rijst en is ook een favoriet bij huisbijeenkomsten. Het kan met Kerstmis op tafel worden gezien en wordt tijdens Nine Nights (het Jamaicaanse equivalent van een wake) geserveerd aan vrienden en familie die hun respect betuigen aan de doden.
Mannish water: Over geit gesproken: de kop, testikels en andere restjes van het dier worden bewaard voor een lichte soep genaamd mannish water, een favoriet gerecht uit Jamaica. Deze pittige en smaakvolle soep is ook een feest- en Nine Night-favoriet en wordt geserveerd als voorgerecht bij de maaltijd.
Escoveitch vis: Escoveitch verwijst naar het koken van vlees in een zure saus op basis van azijn in de Spaanse cultuur. De saus is gemaakt van azijn, uien, paprika, wortels en piment. Het voegt een heerlijke smaak toe als het over verse vis wordt gegoten – zo vers dat hij die dag werd gevangen. De vis wordt meestal geserveerd met festivals en bammy, een dicht broodachtig bijgerecht gemaakt van cassave dat meestal rond van vorm is.

Lees ook: 7 specialiteiten uit Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago

Doubles: gebakken deegcirkels gevuld met curry-channa (kikkererwten), gekleed met pittige of zoete sauzen, en geraspte komkommers, inclusief een lokale hete pepersaus voor de avontuurlijken. Je kunt ze bestellen zonder hete saus of met lichte, medium of “plenty pepper” naar jouw smaak.
Phoulorie: Phoulorie zijn gefrituurde, gekruide deegballetjes die worden geserveerd met verschillende chutneys zoals mango of tamarinde. Het deeg bestaat uit bloem, gemalen kikkererwten, water en kruiden. Het is een geweldig tussendoortje en een klassiek streetfood.
Pelau: Dit is een eenpansgerecht van rijst, duivenerwten en vlees, vaak gekookt in kokosmelk. Het gerecht is de favoriete maaltijd tijdens carnaval en andere feesten, omdat het zo gemakkelijk mee te nemen en te serveren is, omdat rijst, vlees, erwten en groenten allemaal in één gerecht zitten.