De duikgebieden van Maleisië

De duikgebieden van Maleisië

Maleisië maakt indruk met zijn diversiteit: landschap, cultureel en culinair. Deze variëteit trekt steeds meer toeristen naar de grote steden als Kuala Lumpur of Georgetown, maar ook naar de nationale parken en regenwouden van Borneo. Maar wanneer bezoekers van het land gaan duiken, wacht hen een hele nieuwe wereld: een uniek ecosysteem van flora en fauna opent zich voor de kust van Maleisië en biedt een overweldigende selectie aan duikplekken. Honderden tropische eilanden creëren een habitat voor meer dan 3000 verschillende soorten – van de kleinste microkosmos van de zeeslak tot de majestueuze walvishaai die door de wateren van Maleisië zwerft op zoek naar plankton.

Lees ook: 9 verborgen juweeltjes in Phuket

Wat alle duikbestemmingen in Maleisië gemeen hebben: helemaal niets! De topografie van de zeebodem varieert afhankelijk van de regio, zodat landschappen van riffen, koraaltuinen, grotten, steile hellingen of rotsformaties ontstaan. Deze bepalen op hun beurt de biodiversiteit, omdat de zeedieren zich moeten aanpassen aan de gegeven omstandigheden om te kunnen overleven.

Sipadan eiland

Sipadan is de beste duikplek van heel Maleisië en behoort tot de “Top 10” duikplekken wereldwijd. Sipadan is het enige eiland in Maleisië waar je tot 600 meter kunt duiken en dus naar de zeebodem. Dit unieke eiland voor de zuidkust van Sabah is omgeven door koralen en een prachtig onderwaterlandschap vol zeeleven, zoals barracuda’s die verschijnen in tornado-achtige formaties, gigantische onderwaterschildpadden, zeepaardjes, manenroggen, hamerhaaien, rif- en walvishaaien en talloze kleurrijke vissoorten zoals vleermuisvissen, bultkopvissen, papegaaivissen, anemonen, clownvissen, tandbaarzen en koraalforellen. 

Perhentian eilanden

Een rustige maar fascinerende duikplek is te vinden op de Perhentian eilanden. Gelegen 21 kilometer ten noordoosten van het Maleisische schiereiland, hebben zowel beginners als gevorderde duikers de ideale gelegenheid om de onderwaterwereld te verkennen. Ontelbare riffen en mysterieuze scheepswrakken maken duiken met verschillende moeilijkheidsgraden mogelijk. Witte zandstranden en kristalhelder water bieden optimale omstandigheden. Een bijzonder hoogtepunt: de grote riftoren van Tokong Laut, ook wel bekend als de “Tempel van de Zee”. Het is de thuisbasis van talloze zeedieren en wordt met name door zeeschildpadden als broedplaats gebruikt.

Tioman eiland

Het eiland Tioman voor de oostkust van Maleisië is nog onaangetast. Witte zandstranden, begroeid met palmbomen, creëren een Robinson Crusoe-gevoel boven het water. Onder water zijn de duikgebieden bijzonder boeiend met interessante rotsformaties die dicht begroeid zijn met harde en zachte koralen en zo de perfecte habitat bieden voor een verscheidenheid aan onderwaterwezens. Het Tiger Reef – gelegen op ongeveer 16 meter – is zo’n koraaltoren gemaakt van veersterren, zweep en waaierkoralen. Een duik hier is alleen aan te raden voor ervaren duikers vanwege de sterke stroming.

Lees ook: De mooiste stranden voor een strandvakantie in Sri Lanka

Je kunt het hele jaar door zeeschildpadden, rifhaaien, papegaaivissen, pijlstaartroggen, murenen, garnalen, naaktslakken, kogelvissen, zeepaardjes en vele andere zeedieren vinden. Vooral macroliefhebbers en fotografen zijn in goede handen in de wateren van Maleisië met zijn biodiversiteit van kleine, oogverblindende wezens. Aan de westkust van het schiereiland en op Borneo loopt het duikseizoen het hele jaar door, aan de oostkust van het schiereiland zijn de maanden februari tot november de beste reistijd. Zowel beginners als gevorderde of technische duikers komen hier aan hun trekken.