Feesten op Saint Lucia – vrolijk, kleurrijk en met veel muziek

Feesten op Saint Lucia - vrolijk, kleurrijk en met veel muziek

Het Caribische eiland Saint Lucia staat bekend om zijn natuurschoon, zijn Creoolse levensvreugde en om zijn talrijke feesten en festivals.  Onafhankelijkheidsdag, Jazzfestival of Jounen Kweyol: het hele jaar door vinden kleine feesten en grote festivals, internationale sportregatta’s en Caribische kunstevenementen, luide optochten en grappige maskerades plaats op het Caribische eiland. Hieronder een kleine selectie.

Lees ook: 10 redenen om een Caribische cruise te maken

Januari

Het eiland schittert met twee Nobelprijswinnaars. En beiden hebben hun verjaardag op dezelfde dag: professor Sir Arthur Lewis, geboren op 23 januari 1915 in Castries en stierf in 1991, was de eerste zwarte man die in 1979 de Nobelprijs voor economie ontving. Derek Walcott (geboren in 1930) werd in 1992 geëerd met de Nobelprijs voor Literatuur. In 2013 ontving hij de Internationale Poëzieprijs van de stad Münster.

Februari

22 februari is een heel speciale dag voor het eiland van de Kleine Antillen – op deze dag in 1979 werd de vlag van Saint Lucia voor het eerst officieel gehesen als onafhankelijke staat in het Britse Gemenebest. 

Mei

Sinds 1992 wordt op Saint Lucia een van de grootste internationale jazzfestivals gehouden. Het hoofdpodium bevindt zich op het schiereiland Pigeon Island. 14 dagen lang draait alles om jazz, R&B, soul, pop funk, Soca en Zouk en dus om muziekgrootheden als UB40, Rihanna, R.Kelly, Diana Ross en Ziggy Marley, die hier al optraden. Tegenwoordig is het Saint Lucia Jazz & Arts Festival uitgebreid met kunst, poëzie slam, dans & drama en culturele evenementen. 

Juni/juli

Vier weken lang staat het Caribische eiland in het teken van het carnaval van Saint Lucia. Het hoogtepunt van de drukte zijn de straatfeesten en optochten in de hoofdstad Castries half juli. In spectaculaire kostuums en op prachtig versierde praalwagens dansen en feesten mensen door de stad, begeleid door calypso- en socamuziek en clusters van toeschouwers die langs de weg feesten.

Augustus

Sinds het midden van de jaren zestig is cacao, na bananen, uitgegroeid tot een van de belangrijkste exportgoederen van het eiland, dat voornamelijk in het zuidwesten wordt verbouwd op eeuwenoude plantages. En het is zo populair dat de “Chocolate Heritage Month” al enige tijd wordt gevierd. Een hele maand lang zijn er tal van chocolade-evenementen, in veel hotelkeukens draait alles om de zoete geluksmaker, spabehandelingen worden zachtjes smeltend gevierd.

Sinds het begin van de 19e eeuw worden de nationale bloemen roos en margriet gebruikt als symbool en verbondenheid. Op het feest van La Rose op 30 augustus, dat meestal op het platteland wordt gevierd, staat de koningin der bloemen centraal. In de prachtig versierde straten dansen mensen verkleed als koninginnen, koningen, politieagenten of verpleegsters op volksmuziek. Op 17 oktober wordt Marguerite gevierd op het Feast de la Marguerite.

Oktober

Als eerbetoon aan de Afrikaanse en Franse wortels en de Creoolse taal Patois, die wordt gesproken door ongeveer 90 procent van de bevolking van Saint Lucia, staat de maand oktober in het teken van het “Creoolse erfgoed”. Het hoogtepunt is de laatste zondag van de maand, “Jounen Kyeyol Entenasyonnal” (Internationale Creoolse Dag), een van de belangrijkste feestdagen van het jaar voor de lokale bevolking. Elk jaar organiseert een andere parochie op Saint Lucia het festival met traditionele gerechten en muziek.

November

Het tropische eilandparadijs met zijn natuurschoon en zijn spirituele sfeer, evenals de talrijke resorts met internationaal geprezen spa’s en wellness-programma’s, zijn virtueel gemaakt voor de driedaagse “Health & Wellness Retreat” die elk jaar begin november plaatsvindt.

Lees ook: 6 bezienswaardigheden op Saba

December

De Atlantic Rally for Cruisers (ARC) begint eind november in Las Palmas op Gran Canaria en eindigt kort voor Kerstmis in de bestemmingshaven van Rodney Bay op Saint Lucia. De ARC werd voor het eerst gehouden in 1986 en is het grootste transatlantische zeilevenement ter wereld, met meer dan 200 boten van verschillende groottes. De 2800 zeemijlen lange Atlantische overtocht duurt tussen de 14 dagen en 3 weken en eindigt met talrijke welkomstfeesten voor de succesvolle zeilers.

De nationale feestdag van Saint Lucia wordt gevierd op de avond van 13 december met het Festival of Lights ter ere van Saint Lucia (“de stralende”), die het eiland zijn naam gaf. Lantaarnwedstrijden en optochten, vuurwerk, lichtsculpturen en prachtige lichtdecoraties van huizen, boten, kerken, zelfs hele dorpen, dompelen het eiland onder in een zee van lichtjes.