Saint Lucia – een eiland om verliefd op te worden

Saint Lucia - een eiland om verliefd op te worden

Het kleine Caribische eiland Saint Lucia is 41 km lang en 23 km breed. Maar wat betekent grootte? Saint Lucia is een groene natuurlijke schoonheid! Het vulkanische eiland maakt indruk met zijn bergformaties en zijn kleine regenwoud.

Iedereen die wel eens in de Caraïben is geweest, kent de pure Creoolse levensvreugde. Dit is ook duidelijk voelbaar in Saint Lucia – overal wordt feest gevierd. Evenementen zoals carnaval of het jazzfestival in mei zijn bijzonder populair. Maar ook in Gros Islet in het noorden van het eiland kunnen reizigers elke vrijdag een Night Jump Up party verwachten, het bekendste straatfestival van het eiland. Locals, toeristen en hotelmedewerkers zorgen hier voor een ontspannen sfeer. De levensvreugde werkt aanstekelijk en er ontstaat al snel een aangename sfeer.

Lees ook: Havana: zeven hotspots in de Cubaanse hoofdstad

Saint Lucia heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het eigendom van het eiland veranderde in totaal 14 keer. Je vindt er nog steeds invloeden van de Franse en Britse veroveraars. Het paradijselijke eiland is sinds 1974 onafhankelijk. De lokale taal en links verkeer en enthousiasme doen denken aan het Britse Gemenebest. Overal Franse invloeden: de taal van de lokale bevolking, de plaatsnamen zijn beïnvloed door het Frans en het eten is een mix van Creools en Frans. Een mooie mix van Caribische, Britse, Franse en Creoolse cultuur.

Slaap met uitzonderlijk uitzicht op de jungle

De luidruchtige toeristische drukte vindt plaats aan de zuidkant van het eiland. Het westelijke deel wordt aanbevolen voor enige afzondering en rust. Ook hier kan je veel spannende en bijzondere dingen beleven. Sommige hotels in de westelijke regio hebben bijvoorbeeld geen muren. Je slaapt onder een klamboe met uitzicht op het regenwoud. Maar pas op: verspreid geen kruimels; dit trekt vogels en gekko’s aan.

Een maand lang draait alles om chocolade

Naast het toerisme speelt de cacaoteelt een belangrijke rol. Een bezoek aan een cacaoplantage is interessant. Als je niet genoeg tijd hebt om de plantage te bezoeken, is een bezoek aan een van de vele restaurants die chocolade verwerken en serveren een must. Belangrijke info voor zoete zielen: elk jaar in augustus viert Saint Lucia Chocolate Heritage Month, wanneer alles op het eiland draait om chocolade: van heerlijke menu’s tot chocolade spa-aanbiedingen.

De dieren in het wild zijn het beste te zien tijdens een wandeling door het regenwoud. Met een beetje geluk zie je ’s nachts zeeschildpadden hun eieren op het strand leggen. Duik- en snorkelliefhebbers mogen ook niets missen: diepzeeduiken, een mix van snorkelen en duiken, is een geweldige manier om de onderwaterwereld van het eiland te verkennen.

Lees ook: De Caribbean – een veelzijdige droombestemming voor je vakantie!

Een heel bijzonder hoogtepunt wacht diegenen die geïnteresseerd zijn in vulkanen: ’s werelds enige drive-in-vulkaan, waar avonturiers rechtstreeks naar de borrelende en stomende zwavelbronnen kunnen rijden. Wil je hogerop, beklim dan de enige nog actieve vulkaan in de Caribbean, het uitzicht is uniek!

Dankzij de zomerse temperaturen is Saint Lucia ideaal om het koude weer te ontvluchten. Maar pas op: september tot november is het orkaanseizoen!