Hawaii: Onder water in de zevende hemel

Hawaii: Onder water in de zevende hemel

Voor een keer klinkt de roep van het wild niet uit de jungle, maar uit de diepten van de Stille Oceaan: in Hawaii kun je de onderdompeling in de legendarische onderwaterwereld vanuit verschillende perspectieven ervaren. Terwijl dapperen uitgerust met snorkels en vinnen zeer dicht bij roggen, dolfijnen en meer kunnen komen, kijken observatiekunstenaars vanaf het strand naar een waar spektakel van Hawaiiaanse biodiversiteit.

Lees ook: Van roze tot glitter: acht kleurrijke stranden

Van dichtbij en persoonlijk met mantaroggen

Met een spanwijdte van minstens zes meter behoren mantaroggen tot de grootste vissen in de oceaan. De kust van Kona op het eiland Hawaii is de enige plek in Hawaï en een van de beste plekken ter wereld om de verbazingwekkende wezens te zien – vooral in het donker wanneer het plankton wordt verlicht door de nachtelijke hemel en de dieren komen eten.

Insider-tip: Mantaroggen kun je het beste zien tijdens een boottocht. Schepen vertrekken bij zonsondergang vanuit de haven van Honokohau, op weg naar Garden Eel Cove of rechtstreeks naar het Sheraton Kona Resort & Spa in Keauhou Bay. Voor de echte onderwaterfans zijn er ook duik- en snorkelexcursies.

Gebochelde weergave

Elk jaar tussen december en mei bezoeken duizenden bultruggen de warme wateren van Hawaii. Wat je dan ziet: speelse walvissen op het wateroppervlak die met hun staart klappen en waterfonteinen de lucht in spetteren – een absoluut spektakel, zowel op het land als tijdens een boottocht.

Insider-tip: Bultruggen dartelen rond alle eilanden van Hawaii, maar het ondiepe Au’au-kanaal tussen West-Maui, Lana’i en Moloka’i wordt beschouwd als het beste uitkijkpunt ter wereld. Fantastisch uitzicht op de majestueuze wezens opent zich vanaf het schip. Als je echter liever je verrekijker vanaf het land tevoorschijn haalt, heb je gegarandeerd het beste uitzicht vanaf Papawai Point of het Sanctuary Education Centre.

Acrobaten van de zeeën

Terwijl walvissen alleen in bepaalde tijden van het jaar worden gezien, bezoeken spinnerdolfijnen het hele jaar door de warme Stille Oceaan. Het spektakel van de tuimelaars die uit het water springen is beter dan welk vuurwerk dan ook, en zwemmen met hen is een integraal onderdeel van elke bucketlist.

Insidertip: Hulopo’e Bay aan de zuidoostkust van Lana’i is een populaire dolfijnenspeelplaats.

Zeldzame padden

Hoewel de Hawaiiaanse groene schildpad een bedreigde diersoort is, is het de meest voorkomende schildpaddensoort op de eilanden. Het is zeer waarschijnlijk dat paden elkaar kruisen tijdens het wandelen op het strand of tijdens het zwemmen. Maar hoewel sommigen de gezellige viervoeter misschien schattig vinden, is aanraken vanwege de beschermde diersoort ten strengste verboden.

Insidertip: Het beste uitzicht op de Hawaiiaanse groene schildpadden is op Maluaka Beach in Turtle Town op Maui. Turtle Town bevat tal van plekken om te observeren.

Snorkelen met exoten

Kristalhelder water en kleurrijk zeeleven maken het tot een paradijs voor snorkelfans. Van de Black Bandit Angelfish tot de Hawaiiaanse staatsvis Humuhumunukunukuapua’a, het huren van een boottocht of een lokale gids is een geweldige manier om de beste, meest verborgen plekjes te ontdekken. Wat het snorkeloog dan ziet, is een ware beloning voor het durven duiken in de Hawaiiaanse diepten.

Insider-tip: Waarschijnlijk is de meest kleurrijke pracht van de oceaan rond de Molokini-krater, een onderwatervulkaan voor de zuidkust van Maui. 250 verschillende vissoorten zijn hier thuis en kunnen bezocht worden tijdens een geboekte snorkeltocht. Het halvemaanvormige eiland beschermt het water in de krater, waardoor Molokini de perfecte plek is voor zowel beginnende als ervaren snorkelaars.

Duik naar beneden, blijf droog!

Bezoekers hebben de unieke kans om de onderwaterwereld van Hawaii per onderzeeër te verkennen. Groene schildpadden, haaien, pijlstaartroggen, gele zeemanvissen, palingen en vele andere onderwaterwezens zwemmen in de diepten van de Stille Oceaan.

Insider-tip: Wie een onderzeeërtour vanuit O’ahu boekt, krijgt niet alleen de natuurlijke koraalriffen met al hun bewoners te zien – het biedt ook de perfecte selfie-mogelijkheid met Honolulu, Waikiki Beach en Diamond Head op de achtergrond.

Lees ook: Paradijs om te snorkelen – ontdek de onderwaterwereld van het Caribisch gebied

Verse vis vissen

Hawaiianen zijn al eeuwenlang gepassioneerd door vissen, aangezien zeevruchten een centraal onderdeel vormen van de traditionele Hawaiiaanse keuken. Of het nu gaat om zoetwatervissen of diepzeevissen – de eilanden verleiden enthousiaste vissers met heerlijke vangsten.

Insidertip: De Menehune visvijver in Alekoko bij Lihu’e op Kaua’i werd meer dan 1000 jaar geleden gegraven en is een uitstekend voorbeeld van hoe oude Hawaiianen hun vis vingen. Volgens de legende is de vijver ontstaan ​​door de mystieke Menehune. De ondeugende kleine mensen, die legendarische technische hoogstandjes zouden hebben bereikt, zouden de vijver in slechts één nacht hebben gecreëerd.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie