De kleurrijke stranden van de Caraïben

De kleurrijke stranden van de Caraïben

Het Caribisch gebied is een van de absolute topbestemmingen als het gaat om droomvakanties onder de blauwe hemel. De zee heeft niet alleen veel afwisseling te bieden, maar ze hebben ook prachtige droomstranden. Of het nu klassiek wit zand, zwarte baaien of roze stranden zijn – laat je betoveren door de kleuren van het Caraïben!

Het Caribisch gebied maakt indruk met zijn wereldberoemde zandstranden, waarvan sommige kilometers lang zijn. Het fijne zand op deze Caribische stranden wordt ook wel “poedersuikerzand” genoemd omdat het zo fijn en zacht is. Er op blote voeten in lopen terwijl de golven je enkels omwikkelen, is een van die once-in-a-lifetime ervaringen die elke reiziger zou moeten beleven. Maar waarom heeft zand zoveel verschillende kleuren? Waarom is het geel of wit, en hoe komt het dat je soms een zwart of roze strand in het Caribisch gebied kunt vinden?

Lees ook: De prachtige stranden van Saint-Barthélemy

De witte stranden van de oostelijke Caraïben

De kleurrijke stranden van de Caraïben

Zand bestaat in wezen uit mineralen – d.w.z. gesteente, en voornamelijk kwarts. De samenstelling is echter minder belangrijk dan de grootte. Men spreekt alleen van zand met een diameter van 0,063 tot 2,0 millimeter. Meer dan 2,0 millimeter is grind, onder 0,063 millimeter is “slib”.

Als dit zand nu voornamelijk uit mineralen bestaat, maar ook uit fijngemalen schelpen en koraalresten, krijgt het een geelwitachtig aanzien. Welkom in het Caribisch gebied! In feite bestaan ​​de stranden in het Caribisch gebied meestal uit wit en licht geelachtig fijn zand, wat zo leuk is om in weg te zakken. Een goed voorbeeld van dit type strand is te vinden op St. Maarten in de oostelijke Caraïben.

De stranden van de Oost-Caribische Zee bestaan ​​uit rotsen, maar ook uit schelpen en koraalfragmenten die door de zee zijn verpletterd. Dit geeft het zand de bijna witte kleur die zo’n goed motief is voor ansichtkaarten en vakantiefoto’s.

Het zwarte zand van de westelijke Caraïben

Wanneer een kleiner aandeel schelpen en koraal zich bij het kwartszand voegt, kan de kleur van de stranden snel veranderen. Vooral in gebieden die zijn ontstaan ​​door vulkanische activiteit, vermengt het vulkanisch gesteente zich met het gewone sediment. Omdat vulkanisch gesteente en versteende as gitzwart zijn, maalt de zee hun overblijfselen tot fijnkorrelig, zij het scherp, vulkanisch zand. Dit vermengt zich met het gebruikelijke kwartszand en resulteert in: Onvergelijkbare zwarte zandstranden.

Natuurlijk zijn er niet alleen in de westelijke Caraïben, maar overal waar eilanden zijn gevormd door vulkanische bewegingen. Goede voorbeelden hiervan zijn de Canarische Eilanden, met name Lanzarote, of enkele eilanden in IJsland, en natuurlijk de Hawaïaanse eilanden.

Wie nu zin ​​heeft om te zonnebaden op het zeer hete, zwarte zand, dat theoretisch tot vulkanisch glas zou kunnen worden verwerkt, bezoekt Hawaii – Maui om precies te zijn. Geen roze strand, maar wel zwart zand op Maui. Dit prachtige zwarte lavazandstrand ligt in Wai’anapanapa State Park op het prachtige eiland Maui.

Roze strand, kan dat ook? Welkom op de Bahamas!

roze strand Bahamas

Wie denkt dat het Caribische strandrepertoire al uitgeput is met wit en zwart zand, heeft de roze stranden van de Bahamas nog niet gezien. Waarschijnlijk wachten hier de meest ongewone vakantiefoto’s, en als je van roze houdt, kun je niet stoppen met verbaasd te staan. Roze wolken in de avondlucht, zwermen roze flamingo’s en het ene roze strand na het andere. Oh, en er zijn ook roze zwijnen.

Het is vrij eenvoudig uit te leggen waar het roze zand vandaan komt. De Bahama’s zijn omgeven door atollen en koraalriffen. Ook zij worden geleidelijk door de zee in kleine stukjes gebroken en met de rest van het sediment op het strand aangespoeld. Dit resulteert in een kleurrijk conglomeraat van kleuren die samen een rijk, zacht roze vormen. Vooral de Bahamas profiteren hiervan – maar er zijn roze stranden waar koralen een groot deel van het zeeleven uitmaken. Bijvoorbeeld op het eiland Flores in Indonesië.

Lees ook: De stranden van Anguilla – 33 mogelijkheden

Roze strand, turquoise water, blauwe lucht, groene palmbomen – dit zijn de kleuren van ontspanning op Caribische zandstranden. Met zoveel kleurrijke stranden om uit te kiezen, is het niet eenvoudig om een ​​beslissing te nemen. Vooral de roze stranden van de Bahamas vinden wij persoonlijk geweldig, maar ook de zwarte stranden van Hawaï zijn blikvangers.