Kerstmis in Tobago fascineert met maracas en zwarte cake

Kerstmis in Tobago fascineert met maracas en zwarte cake

In Tobago worden het hele jaar door verschillende festivals gevierd, maar nogmaals, het festival van festivals is Kerstmis. “Witte kerst” in de Caribische eilandstaat betekent kerstavond doorbrengen op prachtige zandstranden. Je hoeft niet zonder tradities als de kerstman en kerstverlichting. Tijdens de feestdagen verandert Tobago in een winterwonderland met diverse culturele indrukken.

Lees ook: Jamaica door zijn cultuur, tradities en gebruiken

Maracas in plaats van jingle bells

Met kerst worden de straten van de dorpen van Tobago omgetoverd tot een zee van lichtjes. De bewoners versieren hun huizen artistiek. Er springen zelfs rendieren door de voortuinen, die anders niet op het eiland te vinden zijn. In Europa wordt meestal muziek gespeeld onder de kerstboom, in Tobago over het hele eiland. Met kerst gaan de zogenaamde pandero’s van huis tot huis. Tegen een kleine vergoeding spelen de vier- tot zeskoppige bands Caribische kerstliederen in de families. Deze vorm van volksmuziek, die door Venezolaanse migranten naar het eiland werd gebracht, wordt parang genoemd.

Black Cake Trinidad

Feest voor kosmopolieten

Naast de geluiden van de parang, vult de geur van Black Cake en pastelkleuren de lucht in de feestelijk versierde straten. Net als de Britse kerstcake, wordt Black Cake gemaakt van gedroogd fruit en op smaak gebracht met rum. Pastelles zijn kleine knoedels gemaakt van maïsmeel en gevuld met vlees – een recept van de Spaanse koloniale meesters en een specialiteit die alleen met Kerstmis bestaat. In overeenstemming met de Afrikaanse roots van Tobago, worden de pastelless gekookt in bananenbladeren. Je kunt ook genieten van Sorrel, een drankje gemaakt van de bloesems van de roselle, een soort hibiscus.

Lees ook: De mooiste eilanden om kerst op het strand te vieren!

Een feest voor de zintuigen

Wie op zoek is naar een onderbreking van de feestdagen drukte, kan ontspannen in de ongerepte natuur van Tobago met zijn weelderige bossen, blauwe baaien en gevarieerde fauna. Kerstmis in Tobago is een contemplatief festival in de ware zin van het woord, omdat de exotische culinaire hoogstandjes en de verschillende culturele gebruiken alle zintuigen aanspreken.