Waarom 2021 een goed jaar wordt voor een vakantie op Hawaï

Waarom 2021 een goed jaar wordt voor een vakantie op Hawaï

De zes Hawaiiaanse eilanden voldoen ruimschoots aan de basisvereisten voor een vakantie met zee en strand – maar anno 2021 is Hawai niet alleen de trendbestemming voor zonaanbidders en watersportliefhebbers, maar ook een droombestemming voor fijnproevers, cultuurliefhebbers, avonturiers, natuurbeschermers, luxereizigers en filmliefhebbers.

Lees ook: Hawaii: Onder water in de zevende hemel

Ono! Het eten in Hawaï

Poke, macadamianoten, koffie, laulau, Kalua Pig uit de aardeoven, poi, kalo, ‘ulu (broodvrucht), ube, ananas – Hawaiiaanse gerechten, producten en lokale favoriete gerechten zijn een verrijking voor elke fijnproever, zowel qua smaak als qua uiterlijk. Talrijke festivals brengen hulde aan zowel de culinaire kant als de cultuur op alle zes eilanden. Van de Waikīkī Spam Jam op O‘ahu tot het Maui Onion Festival tot het Kona Coffee Cultural Festival op het eiland Hawai’i. Vakantiegangers ontdekken de culinaire diversiteit van Kaua’i met Tasting Kaua’i. Tijdens deze tour worden speciaalzaken en populaire lokale restaurants bezocht. Het bedrijf wordt geleid door Dr. Addison Bulosan, een inwoner van Kaua’i, die niet alleen de smaak kent, maar ook de geschiedenis en cultuur van het eiland.

Aloha! Hawaiiaanse cultuur

De geschiedenis en het culturele erfgoed van Hawaï is uniek voor de Verenigde Staten. De Aloha Spirit is een levenshouding en respect en liefde voor jezelf, de medemens en vooral voor de natuur. Traditioneel wordt Aloha beoefend, bijvoorbeeld door de productie en distributie van lei. Op 1 mei vindt jaarlijks Lei Day plaats op alle eilanden. Lei kan van verschillende materialen worden gemaakt, maar er worden vaak verse bloemen gebruikt. Tijdens een les om lei te maken leer je niet alleen over het vakmanschap en maak je je eigen krans, maar leer je ook over de historische betekenis ervan. Diverse hotels, winkelcentra en andere etablissementen bieden gratis authentieke ateliers aan. Om de andere vrijdag is er bijvoorbeeld een seminar in de Volcano Art Center Gallery in Hawai’i Volcanoes National Park. Als onderdeel van het Hawaiiaanse culturele programma biedt The Westin Princeville Ocean Resort Villas workshops aan waarin haku, bloemenkransen voor het hoofd, worden vastgebonden.

Mauka of makai?

Of je nu richting zee (makai) of richting de bergen (mauka) op Hawaii rijdt, avontuur en actie wachten overal! Te voet, met de fiets, als ATV-coureur, boogschieten of op de surfplank, het aanbod is uitgebreid. Talrijke variaties op watersporten maken deel uit van het entertainmentprogramma tijdens Duke’s Ocean Fest op O’ahu. In de helikopter zal je zeker een adrenalinestoot krijgen – met of zonder deuren. Blue Hawaiian Helicopters biedt nu een tour aan van Honolulu naar O‘ahu: Pali Makani. Vanuit vogelperspectief zie je de bezienswaardigheden van het op twee na grootste eiland, waaronder Honolulu Harbor, Downtown Honolulu, ‘Iolani Palace, Magic Island, Ala Moana Beach Park, Waikīkī Beach, Lē‘ahi (Diamond Head) en Pearl Harbor met het USS Arizona Memorial. 

Mālama ‘aina. Omwille van de natuur

Het belang van milieubescherming groeit op Hawaï. Complexe en fascinerende ecosystemen, verschillende klimaatzones en dieren- en plantenwerelden dragen aanzienlijk bij aan de fascinatie van Hawai. Juist om deze reden moeten flora en fauna en daarmee de rijke culturele troeven zoals op het East Maui Taro Festival behouden blijven. Er zijn trips op de vier hoofdeilanden O’ahu, Maui, Kaua’i en Hawai’i Island die natuur, cultuur en milieubescherming combineren. De excursies van enkele uren leiden bijvoorbeeld door een botanische tuin – hier worden planten en hun betekenis uitgelegd, maar tegelijkertijd helpen de deelnemers een kleine bijdrage leveren aan het zorgvuldige gebruik van het land (mālama ‘aina).

Luxe is kunnen kiezen

Talrijke luxe hotels zorgen ervoor dat vakantiegangers genieten van een onvergetelijk verblijf in de resorts en dat elke wens wordt uitgevoerd in de droomomgeving. Overdag zorgen op maat gemaakte reisaanbiedingen voor ervaringen die individueel zijn afgestemd op de interesses van de gast. KapohoKine Adventures is gebaseerd op Hawai’i Island en is gespecialiseerd in gepersonaliseerde programma’s. De organisator leidt zijn deelnemers naar verborgen watervallen, een Hawaiiaanse BBQ geserveerd in het midden van de vegetatie of opgezet voor een champagne-receptie onder de sterrenhemel (Stargazing Live in het ‘Imiloa Astronomy Center op Hawai’i Island). Dagtochten naar Moloka’i en Lāna’i vinden plaats vanuit Maui – hier kun je de onderwaterwereld verkennen vanaf een privéboot.

Lees ook: 30 dingen om te doen op Maui

Pau. En hou je mond!

Het privé-natuurreservaat Kualoa is een toplocatie voor veel films en series, waaronder Jurassic Park, Hawai Five-O, 50 First Dates en Lost. Nationale en internationale kleine en grote producties worden jaarlijks vertoond tijdens het Hawai’i International Film Festival op verschillende eilanden. De gidsen van de Premiere Movie Tour wijzen op de originele filmsets en onthullen verhalen die zich achter de schermen hebben afgespeeld. Paarden, e-bikes en ATV’s zijn beschikbaar om de plek, die ook een actieve ranch is, te verkennen. Met een beetje geluk vinden er zelfs actuele filmopnames plaats.