Wat Sri Lanka zo uniek maakt

Voor velen zijn de fijne zandstranden met palmbomen in Sri Lanka de belichaming van een droomvakantie. Maar het binnenland van het exotische eiland in de Indische Oceaan biedt bezoekers ook adembenemende natuur en culturele en historische schatten die absoluut de moeite waard zijn om te ontdekken. Ontspanning en de traditionele geneeskunst Ayurveda zijn hier al duizenden jaren van groot belang en ook culinaire hoogstandjes zijn in Sri Lanka te vinden. Een bezoek aan het eiland zorgt voor een heel bijzondere, zintuiglijke reis.

Lees ook: 5 ongerepte stranden op Thaise droomeilanden

Een strand voor elke smaak

strand sri lanka

Het druppelvormige eiland Sri Lanka voor de zuidpunt van India is gezegend met bijna 1.600 kilometer prachtige kustlijn. Gouden zandstranden, azuurblauw water en een warm, tropisch klimaat maken Sri Lanka het hele jaar door een populaire reisbestemming.

De zuidelijke stranden van Sri Lanka zijn het beroemdst en trekken veel bezoekers met prachtige koraalriffen en zachte zandbanken. Aan de andere kant vinden reizigers afgelegen delen van het strand aan de oost- en noordkust – daar kan het lijken op de achtergrond van een ansichtkaart. In het westen van het land is de Negambo-lagune een ideale plek om te zwemmen en te ontspannen.

Een juweel voor watersportliefhebbers

Sri Lanka is een juweeltje voor ontdekkingsreizen onder water met uitstekende wrakduiken, ongerepte koraalriffen en een verscheidenheid aan zeeleven. De Indische Oceaan is ook een enorme speeltuin voor watersportliefhebbers. Activiteiten zoals jetskiën, waterskiën, banaanboot varen, windsurfen en kitesurfen zijn leuk voor jong en oud. Adembenemende surfstranden zijn te vinden aan de zuidkust en in het zuidoosten van het eiland. De omstandigheden zijn perfect, daarom worden er bijvoorbeeld regelmatig internationale surfwedstrijden gehouden in Arugam Bay. Kalpitiya aan de noordwestkust wordt beschouwd als een van de beste plekken ter wereld om te kitesurfen met ideale windomstandigheden.

Ontspanning voor lichaam en geest

De speciale ontspanningstechnieken die in Sri Lanka worden beoefend, zijn balsem voor elke ziel. Meditatie speelt hier een belangrijke rol om het mentale welzijn in balans te houden. De hoekstenen van traditionele boeddhistische meditatie zijn opmerkzaamheid, concentratie en de juiste kijk. Meditatie helpt mensen hun dagelijkse beslommeringen kwijt te raken en hun geest en lichaam te ontspannen.

Ayurveda, de traditionele helende kunst van Sri Lanka, kijkt terug op meer dan 5.000 jaar geschiedenis. Tot de introductie van de westerse geneeskunde in de 19e eeuw werden ziekten in Sri Lanka uitsluitend behandeld door Ayurveda. “Ayu” betekent “leven” en “Veda” kan worden vertaald als “kennis” of “wetenschap”. Niet alleen theoretische kennis is nodig voor de levenswetenschap, maar er zijn ook praktische regels die bijdragen aan de eenheid van lichaam, ziel en geest. Naast traditionele behandelingen spelen yoga, meditatie en bijzondere ayurvedische gerechten een belangrijke rol.

Een beleving voor de smaakpapillen

eten Sri Lanka

Het eten in Sri Lanka is niet altijd pittig, maar wel smaakvol. Eten is hier een belangrijk onderdeel van de cultuur van het land en het is niet voor niets dat culinaire kunst wordt erkend als een van de belangrijkste soorten kunst die in het hindoeïsme zijn verankerd.

Rijst en curry zijn het belangrijkste voedsel voor de Sri Lankanen. Lokale currycreaties staan ​​bekend om hun verscheidenheid aan kleuren en hun vurige, pittige aroma’s. Achter het woord “curry” schuilt een veelvoud aan gerechten en de kruiden die hier royaal voor worden gebruikt, hebben van oudsher een gezondheidsbevorderende waarde.

Lees ook: Maleisië: een paradijs voor liefhebbers van streetfood

Zelfs typische gerechten zijn hier zeer divers van smaak door de regionaal verschillende bereidingswijzen: gerechten uit de noordelijke provincie Sri Lanka hebben vaak Indiase invloeden. Het westen van Sri Lanka werd voorheen blootgesteld aan de invloeden van buitenlandse culturen, ook op culinair gebied. In de oostelijke provincie komen de invloeden van verschillende culturen, evenals de eilandtypische smaken tot uiting in de gerechten. De centrale regio van Sri Lanka maakt graag gebruik van de overvloedige kruiden zoals kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en peper.

Of het nu op een van de vele droomstranden is, een traditionele ayurvedische behandeling of een typische maaltijd – Sri Lanka biedt haar bezoekers exotische momenten van verwennerij voor alle zintuigen.