10 verborgen schatten in Puerto Rico

10 verborgen schatten in Puerto Rico

Met zijn prachtige stranden en het hele jaar door zonneschijn, is het Caribische Amerikaanse grondgebied van Puerto Rico zonder twijfel een paradijs voor vakantiegangers. Naast de weelderige landschappen, rijke historie en diverse cultuur, biedt het eiland vele verborgen pareltjes. Hier zijn tien verborgen schatten van Puerto Rico die een bezoek aan het eiland nog aantrekkelijker zullen maken.

Lees ook: Tips voor zeilen in de Bahama’s

1. 500 jaar oud San Juan

San Juan

San Juan is de op één na oudste stad van Amerika, gesticht door Europeanen – in dit geval Spaanse kolonisten. De oude binnenstad van San Juan, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, vierde vorig jaar haar 500-jarig bestaan ​​met verschillende festiviteiten. De kleurrijke hoofdstad van Puerto Rico combineert vandaag naadloos het oude met het nieuwe. De imposante koloniale forten van El Morro en San Cristóbal zijn twee van de grootste forten gebouwd door de Spanjaarden in de 16e eeuw, harmonieus uitgelijnd met levendige cafés, moderne galeries en boetieks. De uitgaanswijk Distrito T-Mobile, geopend in 2021, is ultramodern en biedt alles voor plezier, van de 24-uurs nachtclub tot een zipline, de Coca-Cola Music Hall voor evenementen en concerten tot een microstokerij en tal van gastronomische aanbiedingen.

2. ’s Werelds helderste bioluminescente baai

Bioluminescentie is de term die wordt gebruikt om de opwekking van licht door levende wezens te beschrijven. Puerto Rico is de thuisbasis van drie van ’s werelds vijf bioluminescente baaien: Fajardo Bioluminescent Bay, La Parguera en Mosquito Bay in Vieques – de helderste baai ter wereld. Deze zeldzame ecosystemen ontstaan ​​wanneer de concentratie van plankton hoog genoeg is om het fenomeen “glow in the dark” te veroorzaken. Hier geniet je ’s avonds van deze surrealistische ervaring in een kajak met glazen bodem.

3. De thuisbasis van het enige tropische regenwoud in het bossysteem van de VS

El Yunque National Rainforest

El Yunque National Rainforest, gelegen in het oosten van Puerto Rico, beslaat 110 vierkante mijl en is het enige tropische regenwoud onder Amerikaanse jurisdictie. Vakantiegangers kunnen een divers ecosysteem van dicht gebladerte, weelderige tropische valleien, rivieren en watervallen verwachten. Je kunt het regenwoud op verschillende wandelpaden verkennen en, met een beetje geluk, typische eilanddieren ontmoeten, zoals de bedreigde Puerto Ricaanse papegaai of de Coquíkikker. Als je het regenwoud van bovenaf wilt ervaren, kun je op de zipline over de groene boomtoppen vliegen.

4. 430 kilometer Caribische kust met 300 stranden

Black Sand Beach Vieques
BLACK SAND BEACH

Strandliefhebbers komen aan hun trekken dankzij de 300 stranden aan de ongeveer 430 kilometer lange Caribische kust van Puerto Rico. Hoogtepunten zijn onder meer de met palmen omzoomde stranden van Flamenco Beach, die wordt doorkruist door de dramatisch zwart zand Black Sand Beach in Vieques, het hele jaar door het surfparadijs Domes Beach en de pittoreske, natuurlijke baai van Mar Chiquita – een favoriet bij Instagrammers.

5. Grootste grottennetwerk op het westelijk halfrond

Het grottennetwerk in Puerto Rico beslaat ongeveer 2,7 vierkante kilometer en is daarmee het grootste van het westelijk halfrond. Er zijn 220 ondergrondse grotten, 800 meer zijn nog onontgonnen. Bezoekers verkennen de grotten langs 16 kilometer aan uitgestippelde paden over het eiland en ontdekken schatten zoals precolumbiaanse rotstekeningen in de Cueva Ventana-grot.

6. Enorm tropisch bos aan de droge kust

Het Bosque Seco de Guánica – internationaal biosfeerreservaat van de Verenigde Naties – is met 90 vierkante kilometer een van ’s werelds grootste tropische droge kustbossen en een paradijs voor natuurliefhebbers. Met bijna geen regen het hele jaar door, verkennen bezoekers dit gebied op 12 wandelpaden en ontdekken ze honderden bedreigde soorten land en planten, het leven in zee in het water en een indrukwekkende 130 soorten vogels zoals de guabairo, palometa en bruine pelikaan in de lucht.

7. Onbewoonde eilanden

Hoewel Puerto Rico vaak één eiland wordt genoemd, is het een archipel. Alleen de drie belangrijkste eilanden Puerto Rico, Culebra en Vieques zijn bewoond. De prachtige, onbewoonde eilanden en baaien kunnen het beste door vakantiegangers worden verkend tijdens een ontspannend dagje uit.

8. Grootste rumproducent ter wereld en geboorteplaats van de piña colada

piña colada Puerto Rico
Pina colada

Puerto Rico, het cocktailcentrum van het Caribisch gebied en de rumhoofdstad van de wereld, is de geboorteplaats van de piña colada en ’s werelds grootste rumproducent. De rumdistilleerderij van Casa Bacardi produceert dagelijks meer dan 100.000 liter rum, wat bijna 85 procent is van Bacardi’s totale rumproductie. Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding door de distilleerderij alles te weten komen over de productie en geschiedenis van rum. Degenen die wat willen drinken, kunnen hun hart ophalen aan de op rum gebaseerde cocktail Piña Colada, die zijn oorsprong vindt in Puerto Rico – hoewel de identiteit van de uitvinder onzeker is.

9. Culturele diversiteit in het Caribisch gebied

De levendige culturele diversiteit van Puerto Rico – een opwindende samensmelting van Afrikaanse, Spaanse en Taíno-Indiase culturen – wordt weerspiegeld in de kunst, muziek en gastronomie van het eiland. Als gevolg hiervan ervaren reizigers tradities die generaties lang zijn geperfectioneerd, zoals de bomba: een Afro-Puerto-Ricaanse stijl van traditionele muziek en dans waarbij de muzikanten worden geïnspireerd door de dansers en niet andersom.

Lees ook: De mooiste stranden op de Colombiaanse eilanden

10. Het hele jaar door vakantieseizoen

Vakanties in Puerto Rico zijn het hele jaar door mogelijk. Bezoekers kunnen een veelvoud aan festivals en tradities beleven, vooral in de wintermaanden. Het bekendste winterfestival is la Navidad, dat van november tot half januari 45 dagen duurt. Driekoningen op 6 januari is ook een groot feest, net als de achtdaagse Octavita-vieringen, die uitmonden in het meest kleurrijke festival van Puerto Rico, de Fiestas de la Calle San Sebastian in Old San Juan.