25 weetjes over James Bond in Jamaica

25 weetjes van James Bond in Jamaica

Ongeveer 60 jaar zijn verstreken sinds de eerste James Bond film werd gefilmd. Vorig jaar keerde de 25e aflevering van Agent 007 terug naar het beroemde winterhuis van de maker, de Engelse romanschrijver Ian Fleming. Zowel zijn werk als de daaropvolgende films bevatten veel verwijzingen naar Jamaica, vooral de drie verhalen die zich op het eiland afspelen: “Dr. No”, “Live and Let Die” en “Man with the Golden Gun”.

De nieuwe James Bond film die op Jamaica werd gefilmd en naar verwachting (na een paar keer uitstel) in september 2021 zal worden vrijgegeven, zorgt ervoor dat weer veel fans (zodra het mogelijk is) zullen reizen naar plaatsen die worden bezocht door de auteur en zijn personages.

Lees ook: 5 minder bekende plekjes van Guadeloupe

Hier 25 leuke weetjes over het favoriete eiland van de Engelse spion:

 1. “Dr. No” en “Live and Let Die” werden gefilmd in de buurt van de stad Oracabessa, waar de originele 12 James Bond-romans werden geboren.
 2. De White River, die de parochie van St. Ann en St. Mary verdeelt, was de plaats voor de rivierscènes in “Dr. No”.
 3. De beroemde scène met Ursula Andress werd gefilmd op het privéstrand van Laughing Waters in Ocho Rios. Andere scènes werden gefilmd in de beroemde Dunn’s River Falls.
 4. Verschillende Jamaicaanse hotels werden filmlocaties in James Bond-films: wat nu Cottage 10 is in het resort Half Moon, was de slaapkamer waar Bond de nacht doorbracht met Rosie Carver.
 5. Het resort Couples Sans Souci werd gebruikt als locatie in ‘Live and Let Die’. Nu wordt je er nog steeds op gewezen dat het de kamer van Bond met het bord ‘D20’.
 6. De iconische voodoo-dansscène in “Live and Let Die” werd in 1973 opgenomen in een restaurant in Ocho Rios.
 7. Bob Marley stond op het punt om Goldeneye, de thuisbasis van Ian Fleming, in de jaren zestig te kopen voordat Chris Blackwell het kocht.
 8. Kingston, de hoofdstad van Jamaica, was het hoofdpodium van “Dr. No”.
 9. Het huis van de gouverneur-generaal van Jamaica, tegenwoordig bekend als King’s House, diende in “Dr. No” als het Government House, waar Bond de Britse inlichtingendienst ontmoette aan het begin van zijn missie.
 10. Het Grand Port Royal hotel (voorheen bekend als Morgan’s Harbour hotel) in Kingston was een van de filmlocaties in “Dr. No”.
 11. The Dragonnaires, de mythische Jamaicaanse soca-band, geleid door Byron Lee, nam “Jump Up” op in de film “Dr. No” en ze zijn aanwezig in de eerste Bond-soundtrack.
 12. Ernest Ranglin, de beroemde Jamaicaanse jazz- en bluesgitarist, verschijnt meerdere keren in de soundtrack van “Dr. No”, inclusief ‘Under the mango tree’, samen met zijn vrouw Dianna Coupland.
 13. De Reynolds Pier in Ocho Rios, onderdeel van de Ocho Rios-cruisefaciliteiten, werd gebruikt als Crab Key in “Dr. No”.
 14. Ian Fleming was een enthousiaste vogelaar en besloot zijn karakter te dopen met de naam “James Bond” ter ere van een prominente Amerikaanse ornitholoog. De echte James Bond verscheen met zijn vrouw in Goldeneye in 1964 en Fleming vond het “enorm gezellig”.
 15. Het eerste Bond-meisje, Vesper Lynd van ‘Casino Royale’, is vernoemd naar een cocktail die was geserveerd aan Ian in Jamaica, een mengsel van bevroren rum, fruit en kruiden.
 16. Twee van de beroemde heldinnen, Solitaire van “Live and Let Die” en Domino van “Thunderball”, hebben de naam van exotische Jamaicaanse vogels.
 17. De dorre scènes van Crab Cay in “Dr. No” werden gefilmd in het Falmouth-moeras in Trelawny.
 18. De eerste ‘schurk’ van de Bond-saga was een koningin van Jamaicaanse schoonheid, Marguerite Lewars. Zij speelde Annabel Chung, de fotograaf gestuurd om Bond te volgen. Haar zus Barbara Lewars trouwde met de drievoudige premier van Jamaica, Michael Manley.
 19. Het fictieve eiland San Monique in “Live and Let Die” was eigenlijk Jamaica.
 20. The Green Grotto Caves, een toeristische attractie in het noorden van Jamaica, is het toneel van veel van de underground scènes in ‘Live and Let Die’.
 21. Het land van Rose Hall Great House, een 18e-eeuwse plantage in Montego Bay, werd gebruikt bij het filmen van “Live and Let Die”. Een geïmproviseerde begraafplaats werd gebouwd en de scène met het papaverveld werd gefilmd in de heuvels achter het huis.
 22. De tycoon en oprichter van het muzikale imperium van Island Records, Chris Blackwell, werkte aan het zoeken van locaties in de oorspronkelijke “Dr. No”.
 23. De meeste insiders geloven dat Blanche Blackwell, moeder van Chris Blackwell, misschien een inspiratie was voor Honeychile Rider, het Bond-meisje van “Dr. No”, en dat ze, net als mevrouw Blackwell, in Jamaica is geboren uit een oud gezin op het eiland en een gepassioneerd student van het mariene leven.
 24. In het boek ‘The Man with the Golden Gun’ baseerde Fleming Bond’s karakter en plot op veel plaatsen in Jamaica, waaronder de Morgan’s Harbour, Green Island en Lucea hotel.
 25. Monty Norman, de componist van de iconische James Bond-melodie, heeft meer dan $ 1 miljoen aan royalty’s opgehaald sinds de licentie werd geactiveerd.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie