6 alternatieve manieren om Ierland te verkennen

6 alternatieve manieren om Ierland te verkennen

Het is bekend dat Ierland elke tint groen heeft in zijn uitgestrekte landschappen, maar er is meer op het eiland dan op het eerste gezicht lijkt. Van de kustlijnen van Connemara, de wildernis van Donegal, de majestueuze bergen van Mourne, de wereldberoemde schilderachtige uitzichten van Kerry en Cork en de beroemde Causeway Coast in Noord-Ierland, er is op verschillende manieren veel te ontdekken.

Het plannen van vervoer is een enorme factor waarmee je rekening moet houden bij het maken van een reis, en reizen tussen provincies, steden en oriëntatiepunten kan waardevolle ‘vakantietijd’ in beslag nemen. De ideale manier om een ​​reisroute te vereenvoudigen, is door de reis onderdeel te maken van de algehele ervaring. Of het nu per tour, auto, bus, trein of fiets is, er zijn een aantal opwindende manieren om het eiland Ierland te verkennen.

Lees ook: 5 redenen voor een vakantie naar de Faeröer eilanden

Rijd over de open weg

Voor degenen die meer flexibiliteit, vrijheid van schema’s en een authentieke Ierse ervaring willen, is dit een populaire keuze. Als je in een auto stapt en de weg oprijdt, kun je meer van Ierland zien – kleine steden, kastelen, dorpen en de binnenste diepten van het land die normaal gesproken niet door openbaar vervoer of rondreizen kunnen worden geboden. Gelegen aan de westkust en op delen van de noord- en zuidkust van Ierland, zijn de langste kustrijroutes – Causeway Coastal Route en Wild Atlantic Way – het populairst om met de auto te verkennen. Beginnend in Belfast en door negen provincies en drie provincies voordat ze eindigen in County Cork, kun je onderweg van honderden schilderachtige bezienswaardigheden en unieke ervaringen genieten.

Huur een camper

Een ’thuis op wielen’ optie biedt de perfecte balans tussen betaalbaar, gemakkelijk en mysterieus reizen. Bunk Campers, het grootste verhuurbedrijf van campers van Ierland, heeft depots in de buurt van de luchthavens van Dublin en Belfast, en biedt ook een unieke Game of Thrones-tour, die je kunt bereiken met een camper om de Seven Kingdoms van Noord-Ierland te verkennen. Gemakkelijk te huren en gemakkelijk te parkeren op aangewezen campervanparken, er zijn veel campings verspreid over het eiland, zoals Mullynascarthy Caravan Park dat aan de oevers van de Colebrook River aan de rand van Lisnaskea ligt. Of Delamont Country Park met een prachtig uitzicht over het Lough naar de Mourne Mountains. Word wakker met uitzicht op de bergen, kustlijnen, groen of zee – Ierland is je speeltuin.

Ga mee met een bustour

Als monumentale monumenten en toeristische attracties voorrang hebben, dan is een bustour de juiste keuze. Vergeet de kaarten en wees comfortabel getuige van het platteland. Handig en budgetvriendelijk, kaartjes en passen kunnen van tevoren worden gekocht en er is een busverbinding tussen alle grote steden. Bus Éireann in de Republiek Ierland en Translink in Noord-Ierland rijden beide touringcars over het hele eiland, waardoor het een geweldige manier is om te reizen zonder gedoe met kaarten of parkeren. Leun achterover, ontspan en geniet van de rit, terwijl je meer te weten komt over de geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden door een gids.

Een avontuur op twee wielen

Wat is een betere manier om de rijke landschappen van Ierland te doorkruisen dan op de fiets? Voor de reislustigen zal een avontuur op twee wielen helpen om een ​​diepgaande band met het land te krijgen, terwijl je stopt voor foto’s, plaatsen verkent die je onderweg passeert en last-minute plannen maakt op basis van lokale aanbevelingen. Kies uit rondleidingen langs de Wild Atlantic Way met bagage die bij elke verandering van locatie wordt vervoerd, of maak zelf een tour door het eeuwenoude oosten van Ierland op een fiets die gemakkelijk te huur is in steden en dorpen. Kinderen kunnen ook deel uitmaken van het plezier, met kinderfietsen en helmen die te huur zijn. Het eiland is bekleed met fietspaden voor elk niveau – de informele toeristen, de onverschrokken wegracer en zelfs mountainbikefanaten.

Een van de meest populaire routes is The King Fisher Trail (300 mijl), die provincies in het binnenland van de Republiek Ierland en over de grens naar Noord-Ierland beslaat en een prachtig uitzicht biedt dat wordt gedomineerd door bergen en meren. De Great Western Greenway is het langste offroad-fietspad van de Republiek van Westport naar Achill in County Mayo, terwijl de Barnett Demesne Blue en Green Trails in Belfast vol zitten met mountainbikeroutes om je te koesteren in de aanblik van tafelbergen.

Met de trein

Er zijn twee hoofdspoornetwerken in Ierland: Irish Rail in de Republiek Ierland en Translink in Noord-Ierland, met Dublin en Belfast als de belangrijkste spoorwegknooppunten, die reizigers met steden en dorpen over het hele eiland verbinden. Onlinegidsen bieden informatie voor beginnende reizigers om hun reis te vergemakkelijken, en moderne intercitytreinen zorgen voor een plezierige en comfortabele rit die sneller kan blijken te zijn dan een bus. Een van de meest pittoreske treinreizen in de Republiek Ierland volgt de zuidoostkust van Dublin tot aan de Rosslare Europort en gaat door naar het eeuwenoude oosten van Ierland. Verder naar het noorden wordt de route van 45 minuten tussen de ommuurde stad Derry ~ Londonderry en Coleraine langs de Causeway Coastal Route “een van de mooiste ter wereld” genoemd.

Lees ook: Waarom je het eiland Île d’Yeu moet bezoeken

Ga naar de zeeën

Neem de ‘sea-nic’ route en verken Ierland vanuit een uniek perspectief. Naast verschillende eilanden herbergt Ierland ook vele rivieren, meren en kanalen die per boot, veerboot of binnenschip kunnen worden ervaren. Je kunt kiezen uit verschillende ervaren operators zoals Doolin Ferries, pioniers van de spectaculaire Cliffs of Moher-cruise die bekend staat als een van de meest gekoesterde natuurlijke landschappen van het land. De stad Dublin kan worden bewonderd met de bekroonde cruises van Dublin Bay Cruises, terwijl je rond Dalkey Island en Killiney Bay vaart. Of je nu de Aran-eilanden wilt verkennen, dagtochten wilt maken, een 360-kliffentocht wilt maken langs enkele van ’s werelds beroemdste kliffen of transfers tussen de eilanden wilt maken, reizen over zee is een leuk alternatief om als geen ander bezienswaardigheden te ontdekken.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie