Afgelegen vakantieparadijzen met beperkte bezoekersaantallen

Afgelegen vakantieparadijzen met beperkte bezoekersaantallen

Vakantie weg van de drukte: eilanden met beperkte bezoekersaantallen zorgen voor een echt Robinson Crusoe-gevoel. Weinig beschikbare accommodatie, zorgvuldig uitgekozen reisopties of simpelweg de grootte van de eilanden vormen een bolwerk tegen grote toeristenstromen. Dergelijke eilanden zijn zeldzaam. Maar ze zijn te vinden – wereldwijd, van Europa tot de Indische Oceaan, Azië, Australië tot Oceanië. We hebben hier acht droombestemmingen voor ontspannen vakanties.

Lees ook: 8 mooie stranden met een schaduwplek

Australië: Cocoseilanden

Iedereen die op zoek is naar een eiland weg van de massa aan de andere kant van de wereld, vindt de perfecte bestemming op de Cocoseilanden. De grootte van de eilanden met ongeveer 14 vierkante kilometer en ongeveer 500 inwoners stelt een natuurlijke limiet voor het aantal bezoekers. De Cocoseilanden liggen ten westen van het vijfde continent in de Indische Oceaan en hebben een kleine luchthaven op het hoofdeiland. Ze inspireren en fascineren bad- en strandliefhebbers door hun originaliteit met lichte zandstranden aan de glinsterende turquoise zee. Met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 29 graden kun je genieten van rust en afzondering.

Duitsland: Juist

In de Noordzee ligt Juist, een eiland dat niet in aanraking komt met het massatoerisme. De droombestemming voor wie op zoek is naar ontspanning, ligt dichtbij in Noord-Duitsland, midden in de Waddenzee. De getijden beperken het aantal bezoekers, aangezien de veerboot bij vloed maar één keer per dag vaart. Dit betekent dat er geen uitstapjes zijn van dagtoeristen naar het langste strand van de Oost-Friese eilanden. Dit past ook in de plannen om de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2030 te halen. Veel van de maatregelen zijn al van kracht en daarom is Juist er trots op de Duitse duurzaamheidsprijs te hebben gewonnen.

Griekenland: Samothrake

Samothrake belooft een vakantie weg van de drukte met zijn tweede naam “Geheime Eiland van Griekenland”. En het doet zijn naam eer aan, want maar een paar mensen komen ernaartoe, omdat er geen luchthaven is op het eiland in de noordelijke Egeïsche Zee. Er is echter bijna elke dag een veerverbinding. Degenen die deze vertragende reis onder de knie hebben, zullen een bergachtig eiland vinden met de hoogste berg in de Egeïsche Zee. Watervallen, thermale bronnen en dichte bossen in een ruig natuurlijk landschap zorgen voor een mystieke sfeer. Samothrake biedt ideale omstandigheden voor wandelaars, vooral in het voorjaar.

Indonesië: Banyak Eilanden

Indonesië is een populaire bestemming voor strandvakantiegangers en duikers over de hele wereld. Als je de diverse en opwindende eilanden in Zuidoost-Azië wilt leren kennen, weg van de toeristische drukte, plan dan een stop op de Banyak Eilanden. Op Pulau Sikandang is slechts een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden beschikbaar voor gasten. Het zijn er in totaal precies drie, waarvan er één niet het hele jaar open is. Als je op zoek bent naar een vijfsterrenaccommodatie, ben je hier aan het verkeerde adres. Maar Sikandang trekt aan met witte zandstranden die het eiland rondom omgeven, in het midden zorgt een dicht palmbos voor groene contrasten.

Oceanië: Tuvalu

Tuvalu

Het aantal vakantiegasten op de archipel in de Stille Oceaan tussen Hawaï en Australië is beheersbaar vanwege de afgelegen ligging. Vakantiegangers kunnen de drie eilanden en zes atollen van Tuvalu alleen bereiken via de luchthaven in de hoofdstad Funafuti. Het aantal landingen is echter klein en er zijn meerdere tussenstops nodig vanuit Europa. Het is daarom raadzaam om je aankomst en vertrek vroegtijdig te plannen. Aan de andere kant biedt de archipel echte Zuidzee-flair met droomstranden aan turkoois zeewater. Het is aan te raden niet te lang te wachten met reizen naar de Stille Oceaan, omdat de zeer vlakke eilanden met name gevaar lopen door de stijgende zeewaterstanden als gevolg van klimaatverandering.

Puerto Rico: Culebra en Culebrita

Op het kleine eiland Culebra ten oosten van Puerto Rico wonen minder dan 2.000 mensen. Natuurlijk en met veel rust biedt het de beste argumenten voor een ongestoorde droomvakantie op prachtige stranden. Het bekende Flamenco Beach trekt veel bekijks. Motorboten en jetski’s zoeken hier tevergeefs naar vakantiegangers. Het twee kilometer lange zandstrand staat keer op keer in de top tien van de mooiste stranden ter wereld. Omdat steeds meer toeristen het eiland verkennen, is de nieuwe geheime tip Culebrita. Het onbewoonde kleine naburige eiland maakt indruk met totale rust en zes kleine stranden.

Seychellen: Bird Island

Seychellen: Bird Island

Het Bird Island van de Seychellen belooft pure duurzaamheid en volledige afzondering van de stress en hectiek van het dagelijkse leven. Bird Island is een van de laatste authentieke paradijselijke retraites op aarde. Een belangrijke factor hierbij is de enige accommodatie op het eiland. Lodgegasten doen het zonder airconditioning, koelkast, televisie en telefoon. De mogelijke verblijfsduur loopt van één tot maximaal zeven nachten, er zijn dus geen daggasten. De lodge op het kleine koraaleiland sluit twee keer per jaar gedurende een maand vanwege het broedseizoen van de vogels. Op deze manier kan het Bird Island zijn naam eer aan doen als de thuisbasis van miljoenen zeevogels.

Lees ook: 5 afgelegen stranden van Phuket

Thailand: Koh Mak

Vakantiegangers op het natuurlijke eiland Koh Mak in de Koh Chang-archipel, dat slechts 16 vierkante kilometer groot is, genieten van een ongestoorde strandvakantie. Hoewel het eiland niet langer een geheime tip is, komen hier vanwege de afgelegen ligging maar weinig vakantiegangers terecht. Ook het aantal dagbezoekers dat met de boot vanaf Koh Chang of Koh Kood komt is beheersbaar. Als gevolg hiervan zijn de stranden erg rustig, vakantiegangers genieten van ontspannen zonnebaden omlijst door kokospalmen. Het turkooisblauwe water is een zeer goed startpunt om te duiken, snorkelen, kajakken of zwemmen. Kleine restaurants bieden vers gevangen zeevruchten en visgerechten.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie