De diverse strandcultuur van Japan

De diverse strandcultuur van Japan

Japan is een eilandnatie die wordt omringd door drie oceanen: de Japanse zee in het westen, de Okhotskzee in het noorden en de Stille Oceaan in het oosten. Van Tokio tot Okinawa, er zijn talloze prachtige stranden in heel Japan, elk met een unieke aantrekkingskracht. Terwijl de kusten van Japan tegenwoordig vol toeristen zijn die op zoek zijn naar rust van de zinderende zomerhitte, was dit niet altijd het geval. Terwijl de natie wordt omringd door water, is de huidige strandcultuur een relatief nieuwe ontwikkeling in de geschiedenis van de natie.

Lees ook: Vijf manieren om Bali te ervaren

De spirituele erfenis van de oceaan

In de hele Japanse geschiedenis werd en wordt de zee nog steeds beschouwd als een levengevende bron en een heilige plaats. Aanbidders gebruikten de zee om onzuiverheden te verdrijven tijdens religieuze diensten. Tijdens sommige traditionele Japanse festivals (matsuri), zoals het Hamaori-festival in Kanagawa, gaan leden van de precessie de oceaan in als onderdeel van de festivalceremonie.

Het Hamaori-festival is een van de grootste oceaanfestivals. Het begon in 1839, nadat de mikoshi (draagbare schrijn) verloren was gegaan in de Banyu-rivier. Een paar dagen later werd een deel van het heiligdom, de goshintai (waar de geest verblijft) gevonden in het water van Nango Beach in Chigasaki City door lokale vissers. Het jaarlijkse Hamaori-festival brengt het heiligdom terug naar de zee om ‘de neerdaling van de goden op het strand’ te vieren.

Natuurlijk medicijn

De geschiedenis meldt dat artsen die rond het einde van de Edo-periode westerse geneeskunde studeerden, de eersten waren die het baden in zee aanmoedigden. Het werd gezien als een medische praktijk, waar patiënten ziekten behandelden door hun lichaam onder te dompelen in het zeewater. Het is heel anders dan hoe we tegenwoordig genieten van zwemmen. De Japanse strandcultuur veranderde na de ontwikkeling van het Japanse spoorwegnet tijdens de Meiji-periode (1870). Dankzij het spoorwegnet konden mensen genieten van meer vrije tijd aan de kust van Kanagawa, en in die tijd werd baden in zee gemeengoed.

De zusterstranden van Waikiki en Shirahama

Shirahama

Een van ’s werelds beroemdste stranden op Hawaï, Waikiki Beach en Shirahama, de prefectuur Wakayama, worden zusterstranden genoemd. Deze twee stranden hebben veel gemeen. Toerisme is de belangrijkste industrie in zowel het Shirahama-resort als de stad Honolulu. Beide hebben ook parelwit zand, kristalhelder water en landschappen die perfect zijn voor een ansichtkaart.

Een ander interessant internationaal strandpartnerschap is het Japanse eiland Yoron, een afgelegen eiland ten noorden van Okinawa en het Griekse eiland Mykonos. Als je Yoron bezoekt, dat deel uitmaakt van de prefectuur Kagoshima, zul je de eerbetoon van de stad aan zijn Europese broer opmerken.

Het schoon houden

Om zwemmen in de zee in Japan leuk en plezierig te maken, steekt het land veel energie in het schoonmaken van de kust en het inhuren van strandwachten die uitkijken naar zwemmers. 

Oceaan dag

Elke derde maandag van juli viert Japan Marine Day, een nationale feestdag die in het Japans bekend staat als ‘Umi no hi’. De feestdag werd aangewezen op 20 juli 1941, maar sinds 1996 is het een vast onderdeel van de vakantiekalender geworden. Het is een dag om de beloningen te waarderen die de oceaan Japan schenkt, en gezien het feit dat het direct na het regenseizoen gebeurt, is het een uitstekende dag om naar het strand te gaan!

Lees ook: Typisch Sri Lanka – een culinaire rondreis door het land

Tropisch Tokio

Wist je dat de stad Tokio een cluster van prachtige, afgelegen eilanden herbergt? Deze negen exotische strandeilanden, in de volksmond de ‘Tokio-eilanden’ genoemd, zijn bereikbaar vanaf de Takeshiba Passenger Ship Terminal in het centrum van Tokio per boot en per vliegtuig vanuit Chofu. Het dichtst bij de stad ligt het eiland Izu-Oshima en het verst verwijderde eiland Aogashima, op 358 km van de stad.