De top tien beste snorkelplekken wereldwijd

De top tien beste snorkelplekken wereldwijd

Direct onder zeeniveau kun je over de hele wereld een fascinerende onderwaterwereld ontdekken. Zelfs zonder zware duikuitrusting met zuurstoftanks kunnen snorkelaars de kleurrijke wereld van zeedieren verkennen. Een snorkel, vinnen en masker zijn alles wat je nodig hebt om in de buurt van roggen, hamerhaaien of schildpadden te zwemmen. Plekken voor snorkelaars zijn bijna overal te vinden – of het nu in het Caribisch gebied, de Stille Oceaan, de Stille Zuidzee of de Indische Oceaan is. We hebben hier de tien mooiste bestemmingen voor onderwaterliefhebbers op een rij gezet.

Lees ook: Paradijs om te snorkelen – ontdek de onderwaterwereld van het Caribisch gebied

Costa Rica: Coconut Island

Watersportliefhebbers vinden een absoluut snorkelparadijs na een 36-uur durende boottocht vanuit Costa Rica rond Coconut Island. Met zijn uitgestrekte koraalriffen is het eiland een van de UNESCO-werelderfgoederen. Je kunt daar naar ongeveer 300 soorten vissen en haaien kijken. Dit zijn onder meer witpuntrifhaaien, hamerkoppen met voorhoofd, maar ook Galapagos- en zijdehaaien, die zich in enorme scholen door het zeewater bewegen. De absolute hoogtepunten van de regio zijn onder meer dolfijnen, adelaarsroggen en schildpadden. Om deze diverse en fascinerende onderwaterwereld te leren kennen en verkennen, is de tijd tussen december en mei bijzonder geschikt.

Fiji: Vanua Levu: Split Rock

De thuisbasis van de contrasterende onderwaterwereld bij Vanua Levu is een onder water gespleten rots, de “Split Rock”. Vernoemd naar een diepe onderwaterkloof die een enorme rots in tweeën splitst, biedt Split Rock een verbazingwekkend onderwaterecosysteem voor allerlei soorten tropische vissen. De snorkelplek bevindt zich net voor de kust van het Jean-Michel Cousteau Resort, buiten Savusavu.

Hawaï: Hanauma Bay, Oahu

De uitgestorven vulkanische krater Hanauma Bay is een bijzondere bestemming voor snorkelaars met zijn diverse viswereld. In 1967 werd de baai, die ongeveer 20 kilometer van Honolulu ligt, aangewezen als zeereservaat. Watersportliefhebbers beginnen hun excursies in het kalme en heldere zeewater vanaf het fijne, witte strand. Je zult dan ongeveer 400 soorten bewonderen die inheems zijn in Hawaï. Deze omvatten verschillende soorten schildpadden en de staatsvis van Hawaï: de humuhumunukunukuapua’a. Wie een ongestoorde excursie wil maken, kan vanaf 06.00 uur of ’s middags na 15.00 uur het water in.

Seychellen: Sainte Anne National Marine Park

Het oudste zeereservaat van de Seychellen, opgericht in 1973, ligt slechts vijf kilometer uit de kust van Mahé. Vanuit de hoofdstad Victoria is het Sainte Anne National Marine Park snel te bereiken per boot of helikopter. Over het geheel genomen beslaat het park met aangewezen duikgebieden een oppervlakte van 14,43 vierkante kilometer met verschillende, uitzonderlijk kleurrijke riffen. Instandhoudingsmaatregelen zorgen ervoor dat de eilanden nog steeds de thuisbasis zijn van veel dier- en plantensoorten die endemisch zijn voor de Seychellen. 

Indonesië: Bunaken Timur

De eilanden in het Bunaken National Marine Park hebben een geologische bijzonderheid. Hun muren gaan recht naar beneden de zee in, soms wel honderden meters. Het is belangrijk voor snorkelaars om te weten dat er soms sterke stromingen zijn. Het zicht is meestal 20 tot 30 meter. De buitengewoon mooie koraalwand is duidelijk zichtbaar. Dieren in het wild omvatten karetschildpadden, neusdoktervissen, koraalduivels, blauwgevlekte roggen, inktvissen en naaktslakken. Bij laag water lopen bezoekers vaak naar de steile wanden. Veel van de verschillende soorten krab worden door snorkelaars waargenomen tijdens buitengewone nachtduiken.

mooiste snorkelplekken

Caraïben: Kaaimaneilanden/Grand Caymaneiland

Niet alleen de kleurrijke koraalriffen zijn een bijzondere attractie van de Kaaimaneilanden. De kolonies van de grote schildpadden die er leven en de waterleguanen zijn ook een aanrader voor snorkelaars. De gasten ervaren een goed beschermde natuur rondom de eilanden, sinds 1978 zijn er verschillende wetten van kracht. Een hoogtepunt is een bezoek aan de zandbanken van Stingray City bij Grand Cayman. In het ondiepe water leven een groot aantal pijlstaartroggen: de dieren zijn blij met het eten van de bezoekers en zwemmen zelfs met ze mee. Diverse charter- en watersportproviders organiseren excursies naar Stingray City.

Malediven: Zuidelijke Malé-atol

Het Zuidelijke Malé-atol bij de hoofdstad van de Malediven – Malé – is een van de mooiste snorkelgebieden. De biodiversiteit is enorm, variërend van pijlstaartroggen tot haaien, murenen, Napoleons en octopussen tot kogelvissen. Er zijn ook tal van soorten kleine vissen. De Vadoo Caves en de Vadoo Coral Garden zijn hoogtepunten voor elke dierenliefhebber. Zelfs zonder duikuitrusting is de reis naar de grotten de moeite waard, aangezien het gebied bekend staat om de schildpadden. Kleurrijke scholen snappers, witpunthaaien, makreel en tonijn zwemmen door het rif van de koraaltuin. 

Mexico: Revillagigedo-archipel

De rit naar de archipel is relatief lang, maar belooft een rustige sfeer. De archipel ligt ongeveer 22 uur varen vanaf de Mexicaanse kust. Safaritochten starten in Baja California vlakbij de grens met de VS. De regio rond de vier eilanden is trots op zijn overvloed aan vis. Deze omvatten hamerhaaien en de Pacifische mantarog. Tussen februari en april wacht een bijzonder hoogtepunt, want dan trekken de bultruggen naar het noorden. Je kunt de trip het beste doorbrengen via een weektocht op een boot, want op de eilanden zijn geen overnachtingsmogelijkheden.

Panama: Bocas del Toro-archipel in de baai van Almirante

Onderwatersporters die de biodiversiteit van het Caribisch gebied willen leren kennen, vinden hun weg naar de Bocas del Toro. Hier wachten tot wel 74 soorten koraal. De riffen zijn praktisch onaangetast en het aanbod aan vissoorten is enorm. Het kalme en heldere water zorgt voor een perfecte omgeving voor de koralen. Er zijn geen stromen vakantiegangers die de kleurrijke koraalwereld verstoren – omdat deze alleen per boot bereikbaar is. Tussen mei en november komen zeeschildpadden uit op Bluff Beach op Isla Colón, waaronder bedreigde soorten schildpadden. De Sea Turtle Conservancy maakt het mogelijk om getuige te zijn van de onvergetelijke ervaring.

Lees ook: De negen beste plekken om te snorkelen in Tobago

Thailand: Similian-eilanden

De Similan-archipel bestaat uit negen eilanden en biedt met zijn uitgestrekte koraalriffen een van de meest populaire snorkelbestemmingen in Thailand. De beste tijd om zachte en harde koralen en dieren in het wild te ontdekken is tussen oktober en april. Vanaf februari zijn er naast inktvissen, krabben, anemoonvissen en geellipzeeslangen ook walvishaaien en mantaroggen. De dieren zijn goed te observeren met een zicht tot wel 30 meter. De gemakkelijkste manier om deze excursies zonder complicaties te boeken, is door ze te boeken bij een lokale aanbieder. Minibusjes brengen je naar de haven en een boot de zee op.