Vijf keer anders… vijf keer Martinique

Vijf keer anders... vijf keer Martinique

Het Franse juweel Martinique betovert met ongerepte natuur, afwisselende landschappen en veel cultuur en gastvrijheid. Maar het Caribische eiland heeft nog veel meer facetten die het ontdekken waard zijn: van een duurzame wellness-oase midden in het bos tot tijdreizen in de geschiedenis van Martinique tot wandelingen door tropische oerbossen – je hebt talloze mogelijkheden om de verschillende gezichten te leren kennen van het Frans-Caribische eiland.

Lees ook: De 5 mooiste stranden van Anguilla

Geschiedenis met uitzicht

Rocher du Diamant Martinique

Niet ver van het stadje Le Diamant met zijn imposante rots “Rocher du Diamant” die uit de zee oprijst, staat een pittoresk houten huisje dat bijna op een kunstwerk lijkt. Het gele en blauwe gebouw uit de jaren 60 was ooit het huis van de plaatselijke kunstenaar en beeldhouwer Médard Aribot. Het artistieke talent van de autodidact zorgde er uiteindelijk voor dat hij in 1933 tot levenslang werd veroordeeld wegens zijn vermeende deelname aan de gebeurtenissen van de “Diamond War”. Na een aantal jaren in Frans-Guyana te hebben vastgezeten, werd hij in 1945 vrijgelaten nadat de gevangenis definitief was gesloten. Acht jaar later keerde hij eindelijk terug naar Martinique, waar hij het huidige “Maison du Bagnard” bouwde en hier tot het einde van zijn leven in 1973 woonde. Je kunt het kleine houten huis bezoeken dat een schilderachtig uitzicht biedt op het turkooisblauwe water en de ” Rocher du Diamant”. 

Een gedenkteken tegen vergeten

Cap 110 Martinique

Op korte loopafstand van het “Maison du Bagnard” vindt je een speciale plek met de Cap 110. Hoog op een heuveltop staren 15 witte stenen sculpturen stil en gebogen schouders over Diamant Beach en de Caribische Zee. Ze herdenken de tragedie van 9 april 1830, toen een slavenschip voor Martinique zonk door een storm. De lokale beeldhouwer Laurent Valère is erin geslaagd de scheepspassagiers kunstig te herdenken met de bijna 2,5 meter hoge sculpturen. Gebaseerd op de Atlantische driehoekshandel werden ook de beelden, die gemaakt zijn van gestort beton en zand, in de vorm van een driehoek geplaatst. Je kunt op elk moment het “Slavenmonument Anse Cafard” bezoeken en samen met de sculpturen uitkijken over de zee.

Op naar het groen

Route de la Trace

Martinique staat bekend om zijn witte zandstranden en onderwaterparadijs. In het noorden laat het eiland zich weer van zijn tropische kant zien. Het groene hart van Martinique ontdek je het best tijdens een wandeling. De “Trace des Jésuites” neemt buitenliefhebbers mee tot diep in het tropische bos van het eiland met zijn gevarieerde flora en fauna. De rivier de Lorrain, die schilderachtig door het bos kronkelt, wordt meerdere keren overgestoken. Langs het vijf kilometer lange wandelpad bloeien kleurrijke paradijsvogels, frangipani, boomvarens, bamboe en vele andere tropische planten. Als je wilt, kun je de wandeltocht starten in Gros-Morne en het eiland verder verkennen op de “Route de la Trace”, waar de route eindigt. De “Route de la Trace”, voor het eerst geopend door de jezuïeten in de 17e eeuw, verbindt de belangrijkste stad van het eiland Fort-de-France met de gemeente Morne-Rouge over 29 kilometer en leidt soms wandelaars tot 600 meter in hoogte.

Een hart voor het eiland

L'Anse Grosse Roche

In het zuiden van het Caribische eiland vindt je een van de meest ongerepte stranden van Martinique. “L’Anse Grosse Roche” strekt zich bijna een kilometer uit tussen Cap Beauchêne en Cap Macré en zorgt voor het perfecte vakantiegevoel met een wit zandstrand omzoomd met kokospalmen. Als je dit geheime juweel wilt ontdekken, bereik je “Anse Grosse Roche” na een wandeling van 20 minuten. Maar het echte hoogtepunt van het bijna verlaten strand ligt niet in het zand, maar in een imposante rots die uitsteekt in de zee. Het verbergt een hartvormig gat, dat door de natuur is gecreëerd – een ideaal motief voor amateurfotografen en romantici.

Lees ook: 10 redenen om een Caribische cruise te maken

Biologisch voor de ziel

Bouliki Bio Farm

Duurzaamheid en verbondenheid met de natuur zijn al jaren in opkomst en zijn een belangrijke trend geworden. Ook David Dondin herkende dit en in 2012 vervulde hij zijn droom om een ​​eigen biologische boerderij te hebben. Naast het verbouwen van zeldzame groenten zoals Okinawa-spinazie, postelein of ramboetan, kunnen bezoekers van de “Bouliki Bio Farm” zich letterlijk onderdompelen in de natuur van Martinique, aangezien de boerderij zich heeft ontwikkeld tot een kleine biologische wellness-oase. Het pand ligt niet ver van de rivier de Coeur Bouliki, in Saint Joseph, midden in het bos van Rabuchon. Na een rondje zweten in de “saunamam” (een mix van sauna en hammam), kunnen degenen die op zoek zijn naar ontspanning afkoelen onder een waterval. Een klein privéstrand, hangmatten, heerlijke snacks, een visspa en de “Tisanecuzzi” (een 45 graden Celsius hot tub doordrenkt met kruiden en bloemen) maken het aanbod compleet.