5 dagen in Aruba: een mini-gids voor een perfecte route

5 dagen in Aruba: een mini-gids voor een perfecte route

Het eerste waar je aan denkt bij het plannen van een vakantie naar Aruba zijn de witte stranden en de turquoise zee, terwijl je je voorstelt dat je in de zon ligt, een wandeling maakt langs de kust en een duik neemt in de Caribische Zee. We verzekeren je dat je dit niet zal missen, maar met deze minigids voor een perfecte reisroute op Aruba kun je zelfs de meest authentieke kant van het eiland ontdekken: de identiteit, de geschiedenis en vooral de mensen. Dus laten we beginnen aan onze reisroute om het gelukkigste eiland van de Caraïben te ontdekken!

Lees ook: 8 x lekker barbecuen in de Caraïben

Dag een – De stranden

stranden Aruba

Eagle Beach – Palm Beach – Hadicurari Beach – Arashi Beach – Malmok Beach

Aruba wordt gekenmerkt door twee zeer verschillende kusten: de zuidwestkust is Caribisch, bezaaid met witte stranden die uitkijken op een kalme en turquoise zee, terwijl de noordoostkust wild en grillig is. Onze rondreis over het eiland kan alleen beginnen aan de Caribische kant, waar miljoenen reizigers van over de hele wereld van hebben gedroomd.

Eagle Beach, herhaaldelijk uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld, is misschien wel het beroemdste strand van Aruba. Maak een wandeling langs dit strand (ongeveer 1 km lang) en vergeet niet langs de fofoti te gaan, de twee bomen met een karakteristieke vorm gebogen door de wind, nu een symbool van Aruba.

Direct boven Eagle Beach ligt Palm Beach, een strand met een levendige en dynamische sfeer waar resorts en luxe hotels, maar ook bars en sportcentra te vinden zijn. Hier kun je watersporten (SUP of kajak om er maar een paar te noemen) of genieten van een koud drankje op een van de vele pieren met uitzicht op zee.

Als je eenmaal de twee beroemdste stranden van Aruba hebt bezocht, kun je je toeleggen op het ontdekken van de minder bekende (maar niet minder spectaculaire) stranden. Als je langs de kust naar het noorden gaat, vind je Hadicurari Beach, ook bekend als Fisherman’s Huts dankzij de aanwezigheid van kleine hutten die ooit een vissershuis waren en tegenwoordig voornamelijk bezocht worden door liefhebbers van windsurfen en kitesurfen. Arashi Beach en Malmok Beach zijn beide ideaal voor snorkelen dankzij de nabijheid van een stuk klif. Geniet van een paar uur op het strand van je keuze (de stranden zijn allemaal openbaar) en vergeet je zonnebrandcrème niet!

Tip: Aruba wordt beschouwd als de Caribische hoofdstad van gezonken wrakken! Vanaf Palm Beach zijn er verschillende catamaranexcursies die de ontdekking van de belangrijkste duikplekken begeleiden om de verzonken wrakken te bewonderen.

Lees ook: 5 x droomstranden op Aruba

Dag Twee – De andere kant van Aruba

Nationaal park Arikok

Vuurtoren van Californië – Alto Vista Kapel – Ruïnes van Bushiribana – Babybrug – Strand van Andicuri – Nationaal park Arikok – Rotsformaties Casibari en Ayo

De tweede dag neemt ons mee om de wildere en ongerepte kant van Aruba te ontdekken: de noordoostkust. Hier zijn de meeste wegen onverhard en daarom raden wij je aan een terreinwagen te huren, of je kunt ook profiteren van een van de vele georganiseerde excursies die worden aangeboden door lokale bureaus.

Vertrekkend vanaf de California Lighthouse, vanwaar je een 360 graden uitzicht over het eiland hebt, daal je af langs de noordoostkust, gekenmerkt door woeste landschappen en kalkstenen kliffen die uitkijken over de zee. Over onverharde wegen vervolg je je weg naar enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Aruba, zoals de Alto Vista-kapel, de eerste rooms-katholieke kerk op het eiland, de Bushiribana-goudmijnruïnes, al tientallen jaren de belangrijkste bron van inkomsten van het eiland, de natuurlijke brug Baby Bridge en tot slot het wilde en majestueuze Andicuri-strand.

Verder langs de kust vinden we het Arikok National Park, dat 20% van het oppervlak van Aruba beslaat en wordt gekenmerkt door een ongelooflijk en gevarieerd panorama. Het bezoekerscentrum geeft informatie over de lokale flora en fauna en over de attracties in het park, waaronder de Cunucu Arikok, een oude gedeeltelijk gerestaureerde lokale boerderij, Conchi, een natuurlijk zwembad beschermd tegen de golven van de
de oceaan dankzij een barrière van rotsen, de grotten van Guadirikiri en Fontein met de gravures van de eerste bewoners van Aruba en enkele van de wildste stranden van het eiland, zoals Boca Brins en Dos Playa.

Trakteer jezelf op de terugweg op een stop bij de rotsformaties van Casibari of Ayo, echte natuurlijke wonderen die kunnen worden bezocht door te wandelen langs paden en trappen door de rotsblokken die je in staat stellen de top te bereiken en te genieten van een 360 graden uitzicht.

Tip: Boca Keto Beach ligt ook in het Arikok National Park. Deze ongerepte baai is de thuisbasis van een rots die de lokale bevolking “Klein Aruba” noemt, omdat, van bovenaf gezien, de vorm verrassend veel lijkt op de vorm van het eiland Aruba.

Dag drie – Authentiek Aruba

Authentiek Aruba

Mangel Halto – San Nicolas – Rodger’s Beach – Baby Beach – Boca Grandi

De dag van vandaag omvat een mix van rustige stranden, cultuur en lokale ervaringen. Het is namelijk in het zuidelijke deel van het eiland dat het makkelijker is om in contact te komen met de ware identiteit van Aruba.

Als we langs de kust gaan, beginnen we met een stop in Mangel Halto, die je zal verbazen door een bijzonder intens gekleurde zee (vooral wanneer de zon hoog aan de hemel staat) tegen een achtergrond van weelderige mangroven, waarbinnen een deel van het strand zich ontwikkelt.

Vanaf hier bereiken we San Nicolas, bekend als de “Sunrise City”, de eerste hoofdstad van Aruba en tegenwoordig beschouwd als de artistieke en culturele hoofdstad van het eiland. De reden zal je snel duidelijk zijn: sinds enkele jaren komen tal van straatartiesten van over de hele wereld samen in San Nicolas ter gelegenheid van de Aruba Art Fair, om de muren van deze stad te schilderen met kleurrijke en prachtige muurschilderingen. In San Nicolas vind je ook het San Nicolas Community Museum waar je kunt ontdekken hoe het leven in San Nicolas vroeger was, enkele historische bars (niet te missen is Charlie’s Bar met zijn verzameling relikwieën van over de hele wereld) , kunstgaleries en winkels van lokale ambachten, maar bovenal vindt je een ontspannen, authentieke en Caribische sfeer, ver verwijderd van die van de meer toeristische gebieden van het eiland.

Als je doorgaat naar het meest zuidelijke punt van het eiland, ontdek je twee andere prachtige stranden: Rodger’s Beach en Baby Beach, de laatste zo genoemd omdat het ideaal is voor gezinnen met kleine kinderen dankzij de vorm, die bijna doet denken aan een zwembad. Op dit punt kun je kiezen of je de middag wilt besteden aan zonnebaden, of de kust aan de andere kant van het eiland wilt opgaan, tot aan Boca Grandi, waar de zee waarschijnlijk minder vlak zal zijn, maar het spektakel even opwindend. Dit strand, dat vooral populair is bij kite- en windsurfers dankzij de gunstige ligging aan de wind, wordt begrensd door zachte witte zandduinen. Als je verder naar het noorden gaat, vind je verschillende huizen met uitzicht op de zee die de lokale bevolking rancho’s noemt. Hier komen Arubanen om hun weekenden of vakanties door te brengen, om de meer toeristische gebieden te ontvluchten en in alle intimiteit te genieten van hun prachtige eiland.

Tip: Als je de lokale keuken van Aruba (en cultuur) wilt proeven, raden we restaurant Zeerovers aan, met uitzicht op de Caribische Zee. Hier komt, vooral op zondag, de lokale bevolking samen voor de lunch, genietend van de heerlijke vers gevangen vis die per kg wordt verkocht en direct ter plaatse wordt gekookt (samen natuurlijk met een Balashi-bier, het typische bier van Aruba). Je eet op een pier direct aan zee met zicht op de vissersboten.

Dag vier – Geschiedenis en cultuur

Aruba vakantie

Oranjestad – Museum en fabriek van Aloë op Aruba

Om een ​​stukje geschiedenis van Aruba te ontdekken, gaan we vandaag de hoofdstad, Oranjestad, ontdekken, een mooie stad waarvan de straten vol staan ​​met historische gebouwen, monumenten, huizen met kleurrijke Nederlandse koloniale architectuur en traditionele “cunucu”-huizen. Het is mogelijk om het stadscentrum te voet te bezoeken (recentelijk zijn er informatiepanelen geplaatst voor de belangrijkste historische monumenten van Oranjestad), misschien door deel te nemen aan een van de wandeltochten die worden georganiseerd door Aruba Downtown Walking Tours. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Oranjestad behoren het stadhuis, een majestueuze historische villa waar tegenwoordig huwelijken worden gehouden, het Hotel Colombia, het eerste hotel op Aruba en het Fort Zoutman, het oudste gebouw op het eiland, wat vandaag het Aruba History Museum herbergt. Voor degenen die nog meer willen weten over de geschiedenis van Aruba, het Archeologisch Museum, gevestigd in een complex van gerestaureerde historische gebouwen, documenteert en vertelt het bestaan ​​van de eerste bevolkingsgroepen van Aruba op een interactieve, moderne en fascinerende manier. In Oranjestand raden we een stop aan bij Cosecha, een werkplaats met kunstwerken en lokale ambachten die alleen producten verkoopt die zijn gecertificeerd door de Seyo National pa Artesania (nationaal zegel voor ambachten) of bij de Aruba Experience Cafe – Patisserie om te genieten van een kopje koffie met een plakje bolo preto (lokale cake) in een van de historische huizen van Aruba.

In de middag kun je je wijden aan het ontdekken van een andere belangrijke kant van de geschiedenis van Aruba, aloë, waarvan het eiland al aan het begin van de 20e eeuw een van de belangrijkste producenten en exporteurs ter wereld was. Aruba’s Aloe Museum and Factory, gelegen in Hato, pal naast een aloëplantage van 150 hectare die eigendom is van het museum zelf, leert gasten de geschiedenis van de aloë-veraplant tijdens een rondleiding door de fabriek en het land (het museum is ook een geweldige plek om zonnebrandcrème in te slaan of wat souvenirs te kopen om mee naar huis te nemen!)

Tip: Als we het hebben over gerestaureerde historische huizen, kunnen we een verwijzing naar Papiamento niet missen, een heerlijk restaurant met traditionele keuken gevestigd in een oud Arubaans huis. Het hele huis is gerestaureerd en herbergt nog steeds de meubels van vroeger, je kunt eten op de binnenplaats bij het zwembad en het is alsof je terug in de tijd wordt getransporteerd.

Lees ook: 10 x doen op Aruba

Dag vijf – Jouw Aruba

yoga in Aruba

Vandaag kun je jouw Aruba kiezen. Of je nu een sportliefhebber bent, met je kinderen reist, of je meer wilt ontdekken over duurzaam Aruba, het eiland heeft nog steeds veel te bieden. Je zou bij zonsopgang wakker kunnen worden om de trap te beklimmen die leidt naar een van de twee hoogste “toppen” van Aruba (bijna 200 meter!), de Hooiberg, en van daaruit de zon op het eiland te zien opkomen, misschien in het gezelschap van een geit. Of je kunt een bezoek brengen aan het vlinderreservaat of het ezelreservaat, een attractie die is opgericht om te vieren wat tot het einde van de 19e eeuw het belangrijkste vervoermiddel was voor de inwoners van Aruba. Je kunt genieten van een yogales op het strand of een andere sport beoefenen zoals golf, paardrijden, SUP, mountainbiken of strandtennis.

Of je kunt gewoon genieten van ontspanning, jezelf trakteren op een massage in een spa of genieten van nog een dag ontspannen op de prachtige witte stranden van Aruba. Want weet je, dit is uiteindelijk de belangrijkste reden waarom je het gelukkigste eiland van het Caribisch gebied bezoekt.

Tip: Wil je je verblijf afsluiten met een unieke ervaring, dan raden we een bezoek aan de Goshen-boerderij aan, een permacultuurproject gebaseerd op gemeenschapszin en solidariteit. In het bijzonder biedt de Goshen-boerderij een tour genaamd “Back to the Land Experience” met een bezoek aan het historische landgoed dat vandaag een boerderij is, gevolgd door een “van boer tot bord” culinaire ervaring, waarbij deelnemers kunnen genieten van een verse en biologische Goshen-smoothie, en ze leren hoe ze een lokaal gerecht kunnen bereiden om van te genieten tijdens een diner bij zonsondergang.