De kersttradities van de Canarische Eilanden

De kersttradities van de Canarische Eilanden

Bezoekers van de Canarische Eilanden worden in de winter vaak verrast door het warme weer, de milde temperaturen en de schaarse regenval. Op slechts een paar uur vliegen van de meeste Europese steden kun je de hele winter zonnebaden en in de zee zwemmen. En als je in de winter naar de Canarische Eilanden reist, heb je de mogelijkheid om je onder te dompelen in de charmante en unieke kersttradities van het eiland.

Lees ook: De mooiste eilanden om kerst op het strand te vieren!

Feestelijke gebruiken

Terwijl december zich ontvouwt, herdenkt Gran Canaria Kerstmis met een indrukwekkende uit zand gebeeldhouwde kerststal op het prachtige strand van Las Canteras. Dit kortstondige kunstwerk aan het strand, gemaakt door internationale kunstenaars, is ruim vijf meter hoog en creëert een prachtige tentoonstelling van vergankelijke kunst. Daarnaast wordt ook de traditie van ‘Ranchos de Pascua’ op Lanzarote in acht genomen, waarbij verschillende groepen door de straten slenteren en liedjes zingen ter nagedachtenis aan de overledenen, begeleid door de ritmische beats van tamboerijnen en castagnetten. Deze vier eeuwen oude traditie biedt een nostalgische reis naar het verleden.

kerststal op het strand van Las Canteras

Het nieuwe jaar verwelkomen met een duik

Voor strandliefhebbers is het nieuwe jaar op het strand beginnen onweerstaanbaar, vooral op de Canarische Eilanden waar dit in de winter net zo haalbaar is als in de zomer. Hoewel het geen officiële traditie is, nemen veel inwoners van de Canarische Eilanden afscheid van het oude jaar op stranden zoals het Las Cantera Beach op Gran Canaria en verwelkomen ze het nieuwe op dezelfde plek. Elke 1 januari kiest een aanzienlijk aantal mensen in de hoofdstad van Gran Canaria voor een verjongende duik om het jaar met enthousiasme en goede voornemens te beginnen.

Driekoningenprocessies

Als je je op 5 januari op de Canarische Eilanden bevindt, kun je deelnemen aan de gerespecteerde Spaanse traditie van de Drie Koningen parade. Melchior, Gaspar en Balthasar leiden processies door de belangrijkste steden en dorpen en delen geschenken uit aan alle kinderen. Dit kleurrijke spektakel bestaat uit personages uit verhalen, muziekbands en dansgroepen, vooral gericht op de reikhalzend wachtende kinderen, die anticiperen op de komst van de geschenken waar ze het hele jaar naar hebben verlangd. Bovendien vertellen de plechtig mooie ‘Autos de Reyes’ de reis van de Wijzen naar Bethlehem en spelen ze zich af in steden als Agüimes op Gran Canaria, El Sauzal en Tejina op Tenerife, en Garafía op La Palma.

Lees ook: Kerstmis in Tobago fascineert met maracas en zwarte cake

Canarische delicatessen

Kerstmis op de Canarische Eilanden is niet alleen warm maar ook zoet en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van ‘truchas’, een typisch feestelijk dessert en een absolute steunpilaar bij elk echt kerstavonddiner. Deze knapperige gebakjes, doorgegeven van generatie op generatie, zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals zoete aardappel, stroperige pompoen, amandel, ei en citroen. In sommige steden worden deze lekkernijen verkocht in kraampjes, ideaal om onderweg van te genieten.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie