Dia de Canarias op 30 mei: de Canarische Eilanden

Dia de Canarias op 30 mei: De Canarische Eilanden – paradijselijke eilanden in de Atlantische Oceaan

Uitgestrekte droomstranden, diepe, eeuwenoude bossen en torenhoge vulkanen: de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan inspireren met een overvloed aan natuurschoon. De archipel wordt beschouwd als een van de regio’s met de helderste luchten, het schoonste water en het aangenaamste klimaat ter wereld en is daarom populair bij reizigers van over de hele wereld. Voor de nationale feestdag van de eilanden, de Dia de Canarias op 30 mei, is het tijd om hulde te brengen aan dit unieke vakantieparadijs en te kijken naar wat de acht eilanden zo uniek maakt:

Lees ook: De mooiste stranden van Mallorca

Tenerife

Het grootste eiland van de Canarische Eilanden belooft vakantieplezier voor jong en oud: zwemmen, wandelen, watersporten, bezienswaardigheden bekijken – op Tenerife is alles perfect te combineren. Het landschap van het eiland is divers: indrukwekkende kliffen en bergmassieven, waaronder de hoogste berg van Spanje, de Pico el Teide, prachtige stranden, weelderige en bloeiende vegetatiezones en fruit- en groenteplantages in de hooglanden maken Tenerife tot een ervaring voor alle zintuigen. Een bijzonder hoogtepunt is een wandeling door het Anaga-massief in het noordoosten van het eiland – de bergketen is een van de zeven aangewezen biosfeerreservaten van de Canarische Eilanden en herbergt talrijke soorten in zijn dichte laurierbossen die overal elders in de wereld zijn uitgestorven. Het pittoreske strand Playa de la Tejita, dat zich ongeveer een kilometer lang direct naast de majestueuze vulkanische kegel Montaña Roja uitstrekt en weet te betoveren met zwart zand, is niet minder de moeite waard. Betoverende historische steden zoals San Cristobal de La Laguna of La Orotava ronden het reisplezier op Tenerife af.

Gran Canaria

Gran Canaria wordt ook wel het “miniatuurcontinent” genoemd vanwege de gevarieerde geografie. Het eiland schittert met talloze zonuren, een bruisend nachtleven en prachtige natuur. Massieve rotswanden, droge valleien, woestijnachtige gebieden, brede zandstranden, hoge duinen en planten uit Europa, Amerika en Afrika wisselen elkaar harmonieus af. Een echte blikvanger is de oude vuurtoren van Maspalomas, die al sinds 1890 de weg wijst naar schepen voor de kust van het eiland. De nabijgelegen duinen van Maspalomas zijn ook zeker een bezoek waard, met hun zeven kilometer gouden zand. Het Playa de las Canteras midden in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria wordt beschouwd als een van de mooiste stadsstranden van Europa. In het natuurpark Tamabada kunnen vakantiegangers zich verheugen op een reeks schilderachtige wandelpaden waarop de volle kracht van de natuur voelbaar is. Tot slot, in het hart van het eiland, ligt de Roque Nublo, een indrukwekkende vulkanische monoliet die heel gemakkelijk te beklimmen is en een fantastisch uitzicht biedt op de imposante omgeving.

Lanzarote

Iedereen die op Lanzarote landt, voelt zich getransporteerd naar een andere wereld. De vulkanische originaliteit van het eiland wordt weerspiegeld in adembenemende maan- en kraterlandschappen; zwarte lavasteen en as contrasteren prachtig met de witte huizen en de diepblauwe zee voor de kust. Lanzarote was enige tijd geleden de eerste regio ter wereld die het Biosphere Responsible Tourism-certificaat ontving. Een van de mooiste stranden van het eiland en misschien wel van de hele archipel is Playa de Papagayo in het zuiden. Het grotendeels natuurlijke strand bestaat uit kiezels en zand – de zee is turkoois en kristalhelder. Ook een bezoek waard is het Nationaal Park Timanfaya, dat alle vulkanische schoonheid van Lanzarote onthult, evenals de bizarre vulkanische grotten van Jameos del Agua en Cueva de los Verdes. Het natuurreservaat La Geria in het midden van het eiland is een uniek vulkanisch landschap en tegelijkertijd het grootste wijnbouwgebied van de Canarische Eilanden.

Fuerteventura

Strand, zon, zee, golven – Fuerteventura is niet alleen het oudste Canarische eiland, maar geldt ook als het zwemparadijs van de archipel. Het relatief vlakke landschap bestaat voornamelijk uit kilometerslange brede zandstranden, waarvan vele een Caribische charme uitstralen. Het eiland is ook een van de meest gewilde surfspots van de Canarische Eilanden en duikers waarderen het eiland vooral vanwege de vele ondergrondse grottenstelsels voor de kust. In het noorden van het eiland trekt de badplaats Corralejo aan met een kleurrijk uitgaansleven, talloze restaurants en het duingebied van El Jable in het prachtige natuurpark Parque Natrual de Corralejo. Slechts twee kilometer uit de kust bij Corralejo ligt het eiland Lobos, dat de moeite waard is om te bezoeken en dagelijks door schepen wordt aangedaan. Vakantiegangers vinden waarschijnlijk het mooiste dorp van het eiland in Betancuria. De slaperige gemeenschap is zowel de kleinste, evenals de meest historisch belangrijke plaats op Fuerteventura. Een bezoek aan het uitkijkpunt Sicasumbre is de moeite waard voor alle beginnende astronomen en degenen die er een willen worden. Vanaf hier opent zich ’s nachts een fantastisch uitzicht op de uitgestrektheid van de ruimte – niet voor niets is de plaats officieel uitgeroepen tot “Astronomical Viewpoint”.

La Palma

Niet alleen sinds de vulkaanuitbarsting van de Cumbre Vieje vorig jaar ligt La Palma op ieders lippen. Het eiland doet zijn naam eer aan en is vooral één ding: heerlijk groen! Het eiland is ideaal voor alle vakantiegangers die een paar rustige dagen willen doorbrengen in een prachtige natuurlijke idylle en zich willen vergapen aan de bossen, kloven en uitzicht op zee op een dicht netwerk van goed ontwikkelde wandelpaden. Het nationale park Caldera de Taburiente, gelegen in het centrum van La Palma, is de grootste attractie van het eiland. Het park is gecatalogiseerd als een biosfeerreservaat en herbergt een natuurlijke schat aan geologische en biologische diversiteit. Daarnaast heeft La Palma in totaal 19 beschermde natuurgebieden en een zeereservaat. Met Los Tilos bevindt zich ook een van de belangrijkste laurierbossen ter wereld op het eiland.

La Gomera

La Gomera is een exotisch paradijs weg van het massatoerisme en was vroeger een bolwerk van drop-outs en hippies. Dienovereenkomstig is het eiland ook onaangetast door zijn bezoekers. In plaats van enorme hotelcomplexen staan ​​verspreid over het eiland op La Gomera kleine vakantiehuizen en finca’s, genesteld in weelderige bossen, kleurrijke tuinen en uitgestrekte palmbossen. Naast een handvol stranden in de badplaatsen, zijn er verborgen, rustige baaien rond het eiland die alleen te voet bereikbaar zijn. Een van de hoogtepunten op La Gomera is het Garajonay National Park. Het groenblijvende nevelwoud in het beschutte binnenland van La Gomera maakt indruk met zijn unieke ecosysteem als overblijfsel van de subtropische bossen die het Middellandse Zeegebied in het Tertiair bedekten. Degenen die liever worden betoverd door oude mythen, moeten de Chorros de Epina bron bezoeken. De plaats is een populaire zomerbestemming voor de lokale bevolking en belooft eeuwige liefde aan iedereen die het water uit de bron drinkt. Last but not least is La Gomera ook een plaats van historisch belang: Christoffel Columbus zeilde in 1492 vanuit de haven van San Sebastián de La Gomera naar Amerika.

El Hierro

El Hierro, het op een na kleinste van de Canarische Eilanden, is tot op de dag van vandaag grotendeels gespaard gebleven van het massatoerisme. Er zijn geen grote hotels, maar bezoekers overnachten in kleine casa’s of villa’s, meestal met een fantastisch uitzicht op zee. De weinige natuurlijke kiezel- en zandstranden zijn een echte blikvanger, omlijst door indrukwekkende vulkanische rotsformaties, met kleurrijk zand of natuurlijke zwembaden. Het beroemdste natuurlijke zwembad op El Hierro is de Charco Azul – een must voor alle bezoekers van het eiland. De vallei van El Golfo is niet minder indrukwekkend. De imposante omgeving is duizenden jaren geleden ontstaan ​​en belooft een onvergelijkbaar panorama. Een tocht over de historische, drie kilometer lange Camino de Jinama, langs dicht laurierbos en geurige Canarische pijnbomen, is een aanrader voor alle wandelliefhebbers.

Lees ook: 7 dingen om met kinderen te doen op Malta

La Graciosa

La Graciosa werd pas in 2018 officieel erkend als het achtste eiland van de Canarische archipel. Het paradijselijke eiland ten noorden van Lanzarote is het kleinste van de Canarische Eilanden met een oppervlakte van bijna 30 vierkante kilometer en zo’n 700 permanente bewoners. La Graciosa is een van de weinige plaatsen in Europa waar geen verharde wegen zijn – het eiland is dan ook idyllisch en rustig. Het eiland ligt in het zeereservaat van de Chinijo-archipel. Met 70.700 hectare is dit het grootste zeereservaat van Europa en een Area of ​​Outstanding Natural Value. De beste manier om het eiland te verkennen is per fiets. Onderweg nodigen fantastische stranden met suggestieve namen als El Salado, La Francesca en La Cocina uit tot verpozen en zwemmen.