Palma: het onmisbare in een weekend in de Balearische hoofdstad

Palma: het onmisbare in een weekend in de Balearische hoofdstad

Palma is een ideale bestemming voor een weekendje weg dankzij het culturele erfgoed, het uitzonderlijke klimaat, het landschap, de gastronomie en de gebruiken. Een bezoek brengen aan een van de beste oude wijken van Europa, de majestueuze patio’s, de smaakpapillen verwennen met zijn gevarieerde gastronomische aanbod of een bezoek brengen aan de musea zijn slechts enkele van de plannen die kunnen worden uitgevoerd tijdens een tweedaagse stedentrip.

Lees ook: Cyprus: de perfecte mediterrane bestemming

Historische monumenten

 La Seu de Palma

Het historische en architecturale juweel van de Balearen hoofdstad is zonder twijfel de kathedraal van Mallorca – bekend als La Seu de Palma, een van de meest spectaculaire gotische kathedralen ter wereld. De imposante basiliek verrast je zodra jee binnenkomt met het grootste roosvenster ter wereld en met meer dan duizend gekleurde stukken, het bijzondere baldakijn en de lampadario van Gaudí en Jujol, met 33 hangende lichtpunten.

Daarnaast vind je hier ook een werk van een andere van de meest universele kunstenaars, Miquel Barceló, met een keramische muurschildering die perfect het land en de zee van het eiland symboliseert.

Paleis van Almudaina

Paleis van Almudaina

Een paar meter verderop is nog een van de bezienswaardigheden van Palma, het Almudaina paleis, een gebouw dat getuigt van het erfgoed en de geschiedenis van de stad, door zijn Romeinse oorsprong, de Arabische wijziging tijdens de islamitische heerschappij en de latere aanpassing als het Alcazar.

Kasteel van Bellver

Kasteel van Bellver

Het beste uitzicht op de hele baai van Palma en zelfs het eiland is te zien vanaf het kasteel van Bellver, dankzij de cirkelvormige constructie die dateert uit 1300 en een panoramisch uitzicht van 360 graden mogelijk maakt. Als een merkwaardig feit is het het enige kasteel in gotische stijl met een cirkelvormige plattegrond in Spanje. 

 Baños árabes

 Baños árabes

En om de islamitische voetafdruk en een van de grote erfenissen van zijn architectuur te ontdekken, is een essentieel bezoek de Arabische baden. Gelegen in de statige tuin van Can Pit, zijn deze baden een van de meest emblematische monumenten van de stad Palma.

Unieke huizen en patio’s

Het historische centrum van Palma is een van de beste van Europa en heeft ook een perfecte instandhouding van unieke huizen en patio’s en met als bijkomend voordeel dat veel van hen kunnen worden bezocht, zodat je een rondleiding kunt krijgen langs de meest representatieve.

Casal Solleric

Casal Solleric

Een daarvan is de Casal Solleric, die een van de meest elegante patio’s van de stad heeft en waar ook kunsttentoonstellingen en tentoonstellingen worden gehouden.

Can Balaguer

 Can Balaguer

Een van de mooiste en best bewaarde geheimen van Palma bevindt zich in Casal Balaguer of Can Balaguer, aangezien het de enige open patio is met originele meubels die kan worden bezocht. Daarnaast bevat het nog een schat, want hier zijn verschillende impressionistische schilderijen van de kunstenaar Antoni Gelabert te zien.

Can Forteza Rey

Can Forteza Rey

Aan de andere kant is de representatie van de overvloedige sculpturale decoratie van de Art Nouveau en de invloed van het Catalaanse modernisme te vinden in Can Forteza Rey, een gebouw met vijf verdiepingen dat oorspronkelijk bedoeld was voor huisvesting en tegenwoordig open is voor het publiek.

Gran Hotel

Gran Hotel

Een ander voorbeeld van de modernistische erfenis van Palma en een van de eerste gebouwen in deze stijl is het Gran Hotel, een project van architect Lluís Domènech. Een feit dat niet erg bekend is, is dat dit hotel een pionier was als eerste hotelvestiging op het eiland met elektriciteit en telefoon.

Musea, kunst en cultuur

Es Baluard museum

Palma heeft een van de meest interessante musea voor hedendaagse kunst, het Es Baluard museum, dat een permanente collectie toont van werken van Antoni Tàpies, Pablo Picasso en Miquel Barceló en internationale kunstenaars zoals Cézanne, Gauguin, Magritte, Polke of Schnabel, gecombineerd met tijdelijke tentoonstellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma het hele jaar door.

Daarnaast is in dit museum een ​​historisch stuk te zien: de ‘aljub’, een oud zoetwaterreservoir van meer dan 300 vierkante meter dat oorspronkelijk de hele wijk Puig de Sant Pere bevoorraadde en de schepen die in de haven aankwamen.

Hotel Joan Miró

Hotel Joan Miró

Voor liefhebbers van Miró’s werk is een ander onvermijdelijk bezoek de Miró Mallorca Foundation, gevestigd in wat zijn huis en studio’s op het eiland waren, of het Hotel Joan Miró, dat ook verschillende werken van de kunstenaar heeft.

Een uitstekende manier om de dag in Palma af te sluiten, is door te genieten van een van de vele culturele shows die worden aangeboden in zalen en theaters zoals het Auditorium, Trui Teatre of het Teatre Principal, die een zeer gevarieerd dagprogramma bieden.

Markten in Palma

Markten in Palma

Door het unieke karakter van Palma kan het een product van uitstekende kwaliteit aanbieden, zowel uit de zee als uit de bergen. Om een ​​tour te maken die de vijf zintuigen prikkelt, is er niets beter dan een bezoek aan de verschillende markten in de hoofdstad, waar je hun lokale product kunt zien, kopen en zelfs proeven, aangevuld met een mix van keukens van over de hele wereld.

Het bewijs hiervan is de Mercat de l’Olivar, gelegen in het historische centrum van Palma, die niet alleen producten van topkwaliteit en proefstalletjes biedt, maar het is ook mogelijk om ze te kopen en te koken in een van de restaurants binnen. Bovendien heeft het onder zijn gebouwen de Gastroteca Mauricio, een emblematische plek om te genieten van lokale producten.

Lees ook: 4 oases van rust op Madeira

Andere representatieve voorbeelden zijn de Mercado de Santa Catalina, een gastronomisch monument, gelegen in de buurt met dezelfde naam (misschien de meest traditionele op het gebied van foodmarkten). Je kunt ook een bezoek brengen aan de kosmopolitische en moderne Mercat 1930, die is gelegen in het emblematische Edificio del Mediterráneo, naast de Paseo Marítimo, en dat een gastronomisch centrum is geworden dankzij de mix van de Mallorcaanse keuken met de nieuwste trends.