Ilhabela: De schoonheid voor de kust van Brazilië

Ilhabela: De schoonheid voor de kust van Brazilië

Talrijke eilanden voor de Braziliaanse kust trekken vakantiegangers aan met fantastisch weer, schijnbaar eindeloze zandstranden en indrukwekkende natuurlijke landschappen. Een van de bekendste is Fernando de Noronha in het noorden van het land. Maar verder naar het zuiden ligt Ilhabela, een Atlantisch eiland dat letterlijk betovert door zijn schoonheid.

Lees ook: De paradijselijke eilanden van Colombia

Vakantieparadijs pal voor de kust van Brazilië

Het prachtige eiland ligt tussen Rio de Janeiro en São Paulo. Het ligt op ongeveer 4 km van de Braziliaanse kust en is met de veerboot vanuit São Sebastião in 20 minuten te bereiken. Met een oppervlakte van circa 340 km2 is het een van de grootste Atlantische eilanden in Brazilië. Het dankt zijn heuvelachtige landschap aan de vele vulkanen van het eiland, die tegenwoordig de grootste bergen van het eiland vormen.

Fantastische stranden die zich uitstrekken over 36 km in verborgen baaien met smaragdgroen water lokken, en zorgen ervoor dat iedere zonaanbidder zich in een vakantieparadijs voelt. Maar ook actieve toeristen komen aan hun trekken.

Ilhabela: De schoonheid voor de kust van Brazilië

Ilhabela: een droom voor actieve vakantiegangers

Sinds de ontdekking van Ilhabela in het begin van de 16e eeuw zijn talloze schepen aan de grond gelopen en gezonken op de rotsen van het eiland, waardoor het eiland de bijnaam “Bermudadriehoek van Latijns-Amerika” heeft gekregen. Twintig van deze scheepswrakken staan ​​nu open voor duikers. Maar niet alleen de harten van duikers kloppen sneller op Ilhabela. Door de sterke wind aan de oostkant biedt het eiland ideale omstandigheden voor zowel zeilers als surfers of kitesurfers.

Natuurreservaat

85 procent van het eiland is een natuurreservaat en behoort tot het Parque Estadual de Ilhabela, dat werd opgericht in 1977. Er zijn rondleidingen en wandelingen door het nationale park, wat behoorlijk uitdagend kan zijn vanwege het heuvelachtige landschap van het eiland. De Pico de São Sebastião in het zuidelijke deel van het eiland is met een hoogte van 1.379 meter het hoogste punt van het eiland en de hoogste berg aan de kust van São Paulo. De bekendste en mooiste berg is echter de Pico de Baepi, naast de vlakke woonlagen van het eiland.

Regenwoud

Het dichte regenwoud van Ilhabela is een leefgebied voor talrijke planten en dieren. Van cederbomen tot wilde nootmuskaat of trompetbomen tot toekans, zeldzame kapucijnaapjes of ocelots, het eiland heeft veel fauna en flora voor natuurliefhebbers. Bovendien stoppen vele soorten trekvogels elk jaar in Ilhabela en nemen hier een korte pauze tijdens hun lange reizen. Er zijn meer dan 360 watervallen en talrijke natuurlijke zwembaden verspreid over het eiland, die ook bezocht kunnen worden tijdens wandelingen en die je uitnodigen om af te koelen. Bijzonder hoogtepunt: Als je Cachoeira da Laje aan de oostkant van het eiland bezoekt, kun je 30 meter over een gladde rots in een natuurlijk zwembad glijden.

De meeste plaatsen en hotels bevinden zich aan de westkant van het eiland met uitzicht op de kust. Slechts één weg verbindt het noorden en zuiden van Ilhabela. Dus als je het hele eiland wilt verkennen, kan dat tijdens een jeeptour. Of je kunt de tijd nemen voor een tweedaagse boottocht rond het eiland en met een beetje geluk zelfs dolfijnen of zeeschildpadden zien.

Lees ook: Eilandhoppen avontuur in New York City

Hoe kom ik er:

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar São Paulo. Vanuit São Paulo kun je je reis met de bus of auto voortzetten gedurende ongeveer 200 km naar São Sebastião en vervolgens 20 minuten met de veerboot naar Ilhabela.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie