De Canarische Eilanden – zes feiten die bijna niemand kent

De Canarische Eilanden - zes feiten die bijna niemand kent

De Canarische Eilanden omvatten meer dan alleen Gran Canaria. Ze omvatten zeven eilanden: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Gomera, El Hierro en La Palma – allemaal populaire vakantiebestemmingen. We onthullen hier zes interessante feiten die maar weinigen kennen:

Lees ook: De must sees in Corfu stad

1. Diner boven een slapende vulkaan

Miljoenen jaren van vulkanische activiteit hebben geleid tot de vorming van de archipel in de Atlantische Oceaan die nu de Canarische Eilanden vormt. Op Lanzarote wordt deze vulkanische activiteit op een heel bijzondere manier gebruikt. Het restaurant “El Diablo” bereidt de gerechten met behulp van warmte van de slapende vulkaan “Timanfaya”.

2. “Fluitje” is een taal in La Gomera

Silbo Gomero is een unieke fluittaal die al duizenden jaren op La Gomera wordt gebruikt. Deze bijzondere vorm van communicatie was de taal van de eilandbewoners en werd eeuwenlang doorgegeven van vaders op zonen. De fluittaal van La Gomera werd later door de EU erkend als een taal in plaats van alleen een vorm van informele communicatie. Naar schatting beheersen slechts ongeveer 22.000 mensen de taal echt.

3. Beschermde lucht

Niet alleen de landschappen van de Canarische Eilanden vallen onder natuurbescherming, ook de lucht wordt beschermd door een speciale wet. De archipel staat erom bekend de schoonste en helderste lucht van Europa te hebben, daarom bevinden zich daar enkele van de belangrijkste observatoria. Het Gregor Telescope-observatorium op Tenerife, het grootste van Europa, en het Roque de los Muchachos-observatorium op La Palma zijn beide open voor het publiek. Ook het observatorium op Fuerteventura trekt bezoekers. Drie observatoria in dezelfde regio zijn zeldzaam en onderscheiden de Canarische Eilanden.

4. Drinkwater uit de wolken

Op de Canarische Eilanden is het mogelijk om water te drinken dat uit de wolken komt. Het heet “agua de niebla”. Het speciale drinkwater wordt opgevangen door speciale mistcollectoren op 1.600 meter hoogte.

5. De meeste uren zonneschijn in Europa

De Canarische Eilanden zijn de plek met de meeste zonuren van heel Europa, in de zomermaanden zelfs tot elf uur. Op de belangrijkste toeristische plaatsen van de Canarische Eilanden worden ongeveer 4.800 zonuren per jaar geteld. Daarnaast hebben de Canarische Eilanden het hele jaar door een stabiele en aangename temperatuur van rond de 21 graden, zonder noemenswaardige schommelingen.

Lees ook: Capri: de belangrijkste natuurlijke en culturele attracties

6. Populaire plek voor filmproducties

De Canarische Eilanden bieden een aantal natuurlijke locaties voor de filmindustrie. Verschillende internationale producties zoals “Wrath of the Titans” en “Exodus” vonden plaats op de Canarische Eilanden. De autoliefhebbers van “Fast and Furious” hielden daar ook hun illegale races. Maar grote acteurs zoals Matt Damon brachten ook een paar dagen door op de Canarische Eilanden voor het filmen van de film “Jason Bourne”. Brad Pitt werd ook smoorverliefd op Marion Cotillard voor de film “Allied” – wat zeker niet in de laatste plaats te danken was aan het betoverende landschap van de archipel.