Meer dan salsa en merengue – de wortels van Caribische ritmes – van tumba tot tambu

Meer dan salsa en merengue - de wortels van Caribische ritmes - van tumba tot tambu

Zon en zee zijn waarschijnlijk de bekendste associaties die bij je opkomen als je aan de Caraïben denkt. Op de voet gevolgd door hete Caribische ritmes en swingende heupen. De Caraïben bieden immers ook veel muziek en dans. Naast de bekende klassiekers als salsa en merengue, die overal in het Caribisch gebied te vinden zijn, zijn er nog vele andere stijlen die alleen op bepaalde eilanden te vinden zijn. Door de heterogeniteit van de regio komen ze uit een grote verscheidenheid aan sociale klassen. Of het nu Afrikaanse slaven, Spaanse geestelijken of invloeden van Franse, Nederlandse of Engelse conquistadores waren, ze hebben allemaal bijgedragen aan de muzikale diversiteit van de regio van vandaag. Alle stijlen hebben echter één ding gemeen: je kunt absoluut niet stilzitten tijdens het luisteren!

Lees ook: 5 x droomstranden op Aruba

Stilistische variatie

Tambú en Tumba – Curaçao

Zo werd de tambú – ook wel “Curaçao-blues” genoemd – voor het eerst in Curaçao gebruikt door slaven om hun verdriet en frustratie te uiten. De instrumenten zijn geleend van veldwerk. Een stuk ijzer (agan) of een ploegschaar en een schoffel (chapi) worden gebruikt naast de Tambú-trommel waaraan het zijn naam dankt. De specifieke beat van twee beats wordt gecombineerd met Afrikaanse dansstijlen.

De tumba, die in de 17e eeuw is ontstaan, is wijder verspreid. Het is een van de belangrijkste vormen in de Curaçaose muziek en was tot het midden van de 19e eeuw ook de nationale dans van de Dominicaanse Republiek. De dans verdween in zijn ingewikkelde choreografische vorm, maar werd onder invloed van merengue en andere Afro-Caribische drummuziek herontdekt en ontwikkelde zich tot de dansstijl die vandaag de dag nog steeds populair is. De tumba is bijvoorbeeld ook te horen op straatcarnavals.

Fungi –  Britse Maagdeneilanden

Fungi is geen gerecht, maar misschien wel de meest inheemse van alle muziekstijlen op de Britse Maagdeneilanden. De instrumenten zijn gemaakt van simpele alledaagse dingen zoals wastobbes en flessen. Elk dorp heeft zijn eigen fungi-band die speelt met Kerstmis, Nieuwjaar of andere festivals.

Sarandenda en Pambiche – Dominicaanse Republiek

De Sarandenda is een religieuze dans die wordt uitgevoerd door leden van de Bani Lay Brotherhood in de Dominicaanse Republiek. Het wordt gespeeld op het festival ter ere van Saint San Juan Bautista. Van de drie verschillende ritmes zijn er maar twee dansbaar, La Jacana en El Morano.

Een variant van merengue is in de Dominicaanse Republiek bekend als “pambiche”. De dans is ontstaan ​​tijdens de militaire bezetting van Noord-Amerika. De Amerikanen, zo wordt gezegd, konden de ingewikkelde passen niet dansen. De Dominicanen creëerden een makkelijkere danspas met een ander ritme voor de gefrustreerde soldaten. De naam Pambiche is afgeleid van de verkeerde uitspraak van de Amerikaanse plaats “Palm Beach” waar een van de vroege nummers over ging.

Goombay – Bahamas

Het ritme van de Bahamas en een integraal onderdeel van hun Junkanoo-parades is de Goombay. Hij bepaalt het tempo voor de zogenaamde “rush in'”, waarbij dansgroepen zich tijdens de parades door de straten van Nassau bewegen. Buiten het carnavalsseizoen klinken de aanstekelijke ritmes uit de radio – maar als deze muziek klinkt, kunnen de Bahamanen niet op hun stoel blijven zitten.

Lees ook: 5 kleine Caribische eilanden om een roadtrip te maken

Muziekfestivals in het Caribisch gebied

Dominicaanse Republiek

Toeristen vinden tal van festivals in het Caribisch gebied om de opzwepende muziek live te ervaren. De Dominicaanse Republiek biedt een groot aantal grote evenementen. Deze omvatten het “Festival Presidente de musica latina”, dat om de twee jaar plaatsvindt, het “Festival del Merengue”, waar de menigte eind juli in Santo Domingo naartoe trekt, en het “Festival del Merengue de Puerto Plata” in de derde week van oktober.

Britse Maagdeneilanden

Op de Britse Maagdeneilanden is het “BVI Music Fest” het grootste hoogtepunt. Het grootste muziekfestival op de Britse Maagdeneilanden vindt elk weekend van Memorial Day eind mei plaats. Enkele van ’s werelds grootste calypso-, jazz-, fungi-, reggae- en rockartiesten hebben opgetreden tijdens dit levendige driedaagse evenement op Tortola’s Cane Garden Bay Beach. De muziek wordt begeleid door heerlijke lokale gerechten en een ongerepte dansvloer met wit zand.

Antigua

Een dubbel hoogtepunt op Antigua is het bezoeken van het populaire uitkijkpunt Shirley Heights op zondagmiddagen. Naast het prachtige panoramische uitzicht op de Engelse haven, is er tot laat in de nacht live steelpan- en reggaemuziek.

Jamaica

Op Montego Bay, Jamaica, vindt het jaarlijkse Reggae Sumfest plaats, dat met tot 55.000 bezoekers het grootste reggaefestival ter wereld is geworden. Naast traditionele reggae naar het voorbeeld van Bob Marley, zijn ook de modernere “riddims” zoals dancehall of R’n’B een integraal onderdeel van het Sumfest. Onder de artiesten bevinden zich Jamaicaanse muziekgrootheden en internationale sterren. Wie dit jaar tussen 18 en 23 juli op het podium staat is nog onbekend.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie