12 “Must Sees” in de Caribbean

12 "Must Sees" in de Caribbean

Toegegeven, het terugbrengen tot slechts een paar toeristische hoogtepunten is meer dan moeilijk met de caleidoscopische diversiteit en culturele rijkdom van de meer dan 30 Caribische landen. Waar begin je, waar stop je? Toch zijn er op elk eiland plekjes die je als vakantieganger gewoon moet bezoeken. We hebben hier deel 1 van de “must sees” van de Caribbean

Lees ook: 5 minder bekende plekjes van Guadeloupe

Barbados – Oistins Fish Fry

Oistins Fish Fry

Elke vrijdag- en zaterdagavond ontmoeten de lokale bevolking elkaar op de vismarkt in het kleine vissersdorpje Oistins en genieten ze van het leven. Bij tal van kraampjes vind je heerlijke lokale specialiteiten zoals de vliegende vis, waarvan het genot in zo’n authentiek kader nog beter smaakt dan in de beste gastronomische restaurants. Met pop of klassieke muziek wordt er volop gedanst en gefeest. Hier ontmoeten jong en oud, de lokale bevolking en toeristen elkaar. Als je het echte Barbados wilt leren kennen, moet je naar Oistins Fish Fry.

Bonaire – Lac Sorobon

Lac Sorobon

Lac Sorobon is de “place to be” op Bonaire – in ieder geval voor windsurfers of degenen die het willen zien. De baai in het zuidoosten van het eiland, die ongeveer zes voetbalvelden groot is, biedt kniediep, 28 graden warm water, een ideale speeltuin voor boardartiesten van alle niveaus. Beginners kunnen lokale wereldkampioenen zien surfen, zoals Kiri Thode of Taty en Tonky Frans.

Britse Maagdeneilanden – The Baths

The Baths

Een klassieke idylle op een ansichtkaart zijn de droomstranden The Baths of Devil’s Bay in het zuiden van Virgin Gorda, het op twee na grootste eiland van de Britse Maagdeneilanden. The Baths staat bekend om zijn enorme, natuurlijk gevormde en sculpturale granieten rotsblokken. Ze steken imposant uit de Caribische Zee en vormen in combinatie met het water kleine poelen waarin je lekker kunt spetteren. Het pad van The Baths naar Devil’s Bay is fantastisch, want het leidt door avontuurlijke grotten en over gepolijste granieten rotsen.

Kaaimaneilanden – Stingray City

Stingray City

Vanwege de stad! Wat op de Kaaimaneilanden een stad wordt genoemd, is slechts een zandbank, iets minder dan twee kilometer voor de westkust van Grand Cayman. Hun “bewoners” zijn echter een absolute topattractie. Waar anders ter wereld kun je met roggen spelen in water tot je middel. De majestueuze kraakbeenachtige vissen zijn niet schuw en kunnen zelfs worden gevoerd. Als je snorkeluitrusting bij je hebt, kun je er zelfs mee zwemmen.

Curaçao – “Swinging Old Lady”

Curaçao - "Swinging Old Lady"

Een echte dame verbergt haar leeftijd. Daarom vermelden we slechts terloops dat onze hoofdpersoon al in 1888 het levenslicht zag. Sindsdien overspant de Koningin Emmabrug de haveningang van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het is niet alleen een van de oudste en langste pontonbruggen ter wereld, maar ook uniek door zijn bijzondere constructie. Het kan dus volledig naar de oever worden gedraaid om schepen door te laten. Deze mobiliteit heeft haar de naam “Swinging Old Lady” opgeleverd.

Dominica – Walvissen kijken

Dominica - Walvissen kijken

Niet voor niets wordt het groene eco-eiland Dominica ook wel de “Whale Watching Capital of the Caribbean” genoemd. Dankzij 22 walvissoorten die het hele jaar door in de bijzonder diepe wateren rond Dominica leven, hebben deelnemers aan walvistochten een “hit rate” van 95%. Door de diep glooiende riffen niet ver van de kust zijn hier zelfs de zeldzame potvissen te vinden. Dit maakt Dominica een van de weinige plekken ter wereld waar je de gigantische zeezoogdieren kunt zien.

Grenada – Belmont Estate

Belmont Estate

De rit vanuit de hoofdstad van Grenada, St. George, duurt iets minder dan een uur. Desalniettemin is de tour naar het Belmont Estate een reis terug in de tijd. Hier in St. Patrick, in het zuiden van het Spice Island, krijgen bezoekers een plantage uit de 17e eeuw te zien. Het hoogtepunt: als je wilt, kun je zelfs deelnemen aan het traditionele werk. Er zijn ook interessante rondleidingen over onderwerpen als biologische landbouw of cacaoteelt en -verwerking.

Guadeloupe – La Soufrière

Guadeloupe - La Soufrière

De “oude dame” is aan het roken! Zo liefdevol als de inwoners van Guadeloupe hun vulkaan noemen, is de 1467 meter hoge La Soufrière een nogal ruige metgezel met zijn kraters die zwaveldampen afgeven. Torenhoog uit een 17.000 hectare groot nationaal park, zijn er meer dan 300 kilometer aan wandelpaden langs de flanken. Ze leiden door het regenwoud, langs watervallen, rivieren en talloze tropische planten. Wanneer de wind de wolken doet verscheuren, geven ze een duidelijk zicht op de Caribische Zee en de eilandengroep Les Saintes voor de kust.

Jamaica – Dunn’s River Falls

 Dunn's River Falls

De Dunn’s River Falls bij Ocho Rios zijn de beroemdste watervallen van Jamaica. Ze vallen in zee over een afstand van 180 meter op een hoogteverschil van 55 meter. De watervallen zijn te voet te beklimmen met een gids. Natuurlijke stroomgebieden nodigen uit om te zwemmen tijdens de beklimming. Tip: aangezien grotere cruiseschepen vaak voor Ocho Rios aanmeren, kan het hier behoorlijk druk worden. Als je er echter ’s morgens vroeg aankomt, heb je de watervallen bijna voor jezelf.

Puerto Rico – Old San Juan

Old San Juan

Er is nauwelijks zoiets in het Caribisch gebied. Omsloten door muren uit de 16e eeuw, vinden bezoekers van Old San Juan – een historische wijk in Puerto Rico – ongeveer 400 liefdevol gerestaureerde herenhuizen, schaduwrijke pleinen met oude bomen, monumenten, openluchtcafés, winkels, restaurants en bars. Degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van West-Indië zullen het gevoel hebben dat ze in Old San Juan in dezevende hemel zijn. Al in 1950 werd de buurt aangewezen als een Amerikaanse National Historic Zone.

St. Kitts – Brimstone Hill Fortress

Brimstone Hill Fortress

De geschiedenis komt tot leven wanneer je het 17e-eeuwse fort bezoekt. Brimstone Hill is niet alleen een van de belangrijkste historische monumenten van St. Kitts, het staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Gebouwd door de Engelsen, torent het hoog boven de Caribische Zee uit en biedt het een fantastisch uitzicht. Het wordt beschouwd als een symbool van Britse techniek, maar heeft het stigma dat het is gebouwd door Afrikaanse slaven.

Lees ook: 9 paradijselijke stranden in Cuba

Saint Lucia – De Gros Piton

Gros Piton

Sommige locals slagen erin de beklimming in 45 minuten te doen. Toeristen hebben daarentegen twee tot drie uur nodig – naar de top van de 798 meter hoge Gros Piton, een van de twee dubbele vulkanische kegels en het herkenningspunt van Saint Lucia. Het is het beste om voor zonsopgang te beginnen, aangezien het vanaf 8 uur ’s ochtends behoorlijk warm kan worden. Een uitdaging die de moeite waard is, want het uitzicht is gewoonweg fantastisch. De beloning achteraf smaakt nog beter – een vloeibare piton (het lokale bier).