Actueel: verhoogde terrorismedreiging

Actueel: verhoogde terrorismedreiging

De Rijksoverheid heeft voor deze zomer een verhoogde terrorismedreiging uitgegeven. Vakantiegangers moeten bewust zijn van het wereldwijde risico op terroristische aanslagen. Ook in Europa is er sprake van een reële terrorismedreiging. Veel landen nemen extra veiligheidsmaatregelen. Houd daar rekening mee en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg dat je je altijd kunt legitimeren.

Waarom lopen Nederlanders in het buitenland risico?

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daardoor een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Ook Nederlandse objecten in het buitenland kunnen doelwit zijn van terroristische aanslagen.

In welke landen is er een terrorismedreiging?

In diverse landen zijn terroristische groeperingen actief. Daarnaast is er een verhoogde terrorismedreiging in landen die deelnemen aan de coalitie tegen de terroristische groepering ISIS. Ook in Europa is er sprake van een reële terrorismedreiging. Het niveau van terrorismedreiging kan per land verschillen. Zo ook de veiligheidsmaatregelen die een land neemt om terrorisme tegen te gaan.

Wat zijn mogelijke doelwitten van aanslagen?

Strategische of symbolische plaatsen in het buitenland kunnen doelwit zijn van aanslagen. Ook plekken waar veel mensen komen. Dit zijn bijvoorbeeld bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen, openbaar vervoer en andere plaatsen waar veel mensen komen.

Advies

Informeer je voor en ook tijdens de reis over de veiligheidssituatie in het land. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Blijf dus alert en op de hoogte van de ontwikkelingen. Via de reisadviezen, maar ook via de media.