Code geel: naar deze eilanden kunnen we weer op vakantie

Code geel: naar deze eilanden kunnen we weer op vakantie

Maandenlang konden we niet echt reizen vanwege de coronapandemie. Nu zijn een aantal landen binnen en buiten Europa op geel gezet. Dat houdt in dat er in die landen nog wel coronamaatregelen van toepassing zijn, maar dat Nederlanders er weer heen kunnen reizen voor vakantie. Vanaf vandaag, zaterdag 15 mei, mogen Nederlanders onder meer weer op vakantie naar de volgende eilanden: de Portugese eilanden, de Balearen (onder meer Ibiza en Mallorca), Aruba, Curaçao en veel Griekse eilanden als Kos, Rhodos, Lesbos en Corfu. 

Eilanden met kleurcode groen

Saba
Sint-Eustatius

Eilanden met kleurcode geel

Aruba
Curaçao
Ierland
Malta
Sint Maarten
Thaise eilanden
Noord-Egeïsche eilanden 
Zuid-Egeïsche eilanden 
Ionische eilanden 
Azoren 
Madeira 
Balearen 
Canarische eilanden 

Griekse eilanden

De kleurcode van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje. Je hoeft na een verblijf op de Noord-Egeïsche eilanden (onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos), de Zuid-Egeïsche eilanden (onder andere Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Syros, Santorini en Tinos) en de Ionische eilanden (onder andere Corfu) in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er geldt voor reizigers uit deze gebieden ook geen testverplichting. Met uitzondering van Kreta. Kreta is een aparte regio en maakt geen deel uit van deze eilanden.

Na een verblijf op Kreta ga je in Nederland wel 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van je quarantaine kun je je bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

Portugese eilanden

De kleurcode voor Portugal is geel. Er is voor terugkeer uit Portugal (inclusief Madeira, Porto Santo en de Azoren) geen testverplichting meer. Na een verblijf in Portugal hoef je ook niet in quarantaine in Nederland. 

Spaanse eilanden

De kleurcode van Spanje is gedeeltelijk geel en oranje. Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoef je bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting meer.