Hoe voorkom je dat je rabiës oploopt tijdens het reizen?

Hoe voorkom je dat je rabiës oploopt tijdens het reizen?

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Honden zijn de meest voorkomende infectiebron voor de mens, maar in veel exotische delen van de wereld zijn andere dieren zoals apen, katten, wasberen en vleermuizen ook een potentiële bron van blootstelling aan de ziekte. Hier zijn enkele preventieve maatregelen om ervoor te zorgen dat je tijdens het reizen gezond blijft:

Onderzoek de bestemming

Voordat je op reis gaat, moet je controleren of rabiës aanwezig is op de bestemming. Dit is vooral belangrijk als je deelneemt aan activiteiten zoals wandelen of kamperen, waar je waarschijnlijk in contact komt met wilde dieren die mogelijk rabiës hebben.

Vaccineer vóór blootstelling

Dit vaccin kan worden gebruikt om bescherming van antilichamen aan personen te verlenen voordat ze worden geïnfecteerd. Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die rabiës kunnen hebben, komen in aanmerking voor vaccinatie. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7). Je kunt ze krijgen bij de GGD of bij de huisarts.

Lees ook: Voorkom een vakantieramp met deze reizigers checklist

Vermijd contact met dieren

Het kan verleidelijk zijn om in het buitenland een schattige hond of aap te aaien, maar het is belangrijk om contact met alle dieren (zowel wild als huiselijk) te vermijden. Dieren met hondsdolheid zijn waarschijnlijk minder voorzichtig dan normaal en het is waarschijnlijker dat ze mensen benaderen.

Informeer je kinderen

Als je met kinderen reist, zorg er dan voor dat zij op de hoogte zijn van de gevaren. Kinderen zijn meer geneigd om dieren te benaderen en hebben meer kans op ernstige beten. Het is van vitaal belang dat je kinderen je zeggen als ze door een dier gebeten, gekrabd of gelikt zijn.

Behandeling na blootstelling

Als je gekrabd of gebeten bent door een dier was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk – in elk geval binnen 24 uur – naar een arts. Deze beoordeelt of er kans bestaat op rabiës. In dat geval is behandeling nodig.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie