Thailand Do’s & Don’ts

Thailand Do’s & Don’ts

Als je door Thailand reist, is een van de eerste dingen die je opvalt hoe gastvrij en vriendelijk Thaise mensen zijn om buitenstaanders in hun land te verwelkomen. Er zijn echter enkele belangrijke culturele gebruiken waarmee je rekening moet houden bij een bezoek. Als je niet oppast, kunnen schijnbaar onschuldige acties aanstootgevend zijn. Volg deze eenvoudige lijst met do’s en don’ts om culturele misstappen in Thailand te voorkomen en de meest voorkomende valkuilen te vermijden. Zoals met alle dingen in het Land van de glimlach, gaat een beetje vriendelijkheid en aandacht heel ver.

Lees ook: 10 eilanden om over te dromen

Niet doen:

1. Beledig de monarchie niet

De mensen in Thailand houden echt van hun koning en respecteren hem. Voor velen is hij als de vader van de natie. Bijgevolg wordt smaad van de koning zeer serieus genomen – Thailand heeft een aantal van de strengste majestueuze wetten (dat wil zeggen elk misdrijf dat de koninklijke familie beledigt) in de wereld. Deze wetten zijn van toepassing op zowel de lokale bevolking als toeristen in Thailand. Het zijn niet alleen gesproken woorden die je in moeilijkheden kunnen brengen; bezoekers wordt ook geadviseerd om voorzichtig te zijn met wat ze ook op sociale media plaatsen – maak, like of becommentarieer geen berichten die zouden kunnen wijzen op negatieve uitspraken of kritiek op de monarchie.

2. Je voetzolen laten zien

In het Thaise boeddhisme worden de voeten beschouwd als het laagste en smerigste deel van het lichaam. Til je voeten niet hoger op dan iemands hoofd en zet je voeten niet op het bureau of op de stoel, want dat zou als erg onbeleefd worden beschouwd. Iemands voeten laten zien aan iemand in Thailand komt neer op het ergens anders geven van de middelvinger. Zorg er ook voor dat je niet met je voeten naar afbeeldingen van de Boeddha wijst.

3. Het hoofd van een Thaise persoon aanraken of aan haar ruiken

Terwijl de voeten worden beschouwd als het laagste en smerigste deel van het lichaam, is het hoofd het hoogste en heiligste. Iemands hoofd aanraken is om ze te verontreinigen of te kleineren, dus doe het niet (dit kan vooral moeilijk zijn voor westerlingen, omdat het haar van een kind ruiken een teken van genegenheid is; in Thailand kan dit onschuldige gebaar gemakkelijk verkeerd worden begrepen). Vermijd ook om over iemand heen te stappen die op de grond slaapt als je er een tegenkomt.

4. Met je vinger wijzen

Dit wordt in veel culturen als grof beschouwd, maar vooral in de Thaise cultuur. Als je ergens naar wilt wijzen, is het beter om je hand te gebruiken (handpalmen omhoog met je hand naar het object toe) in plaats van met je vinger te wijzen.

5. Dingen gooien

Een voorwerp in iemands richting gooien wordt ook als grof beschouwd. Neem de tijd om dingen goed aan mensen over te geven, met de voorkant naar boven, bij voorkeur met je rechterhand. Ook is het beter om geld te ontvouwen wanneer je iemand betaalt.

Lees ook: De mooiste nationale parken van Sri Lanka

Doen:

1. Draag gepaste kleding

Je moet je altijd netjes en beleefd kleden als je tempels of koninklijke paleizen bezoekt. Bedek je knieën en schouders en draag kleding die niet te strak zit. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

2. Doe je schoenen uit

Trek altijd je schoenen uit bij het betreden van tempels of wanneer je iemands huis bezoekt. Sommige winkels passen deze regel ook toe, dus houd er rekening mee. Als je niet zeker weet of je je schoenen moet uitdoen, is de stapel schoenen buiten de deur je grootste aanwijzing.

3. Behandel monniken met het hoogste respect

Wanneer je een monnik in Thailand tegenkomt, moet je hem met respect behandelen. Vrouwen moeten voorzichtig zijn als ze in de buurt van monniken zijn, omdat ze ze niet mogen aanraken. Geef monniken voldoende bewegingsruimte. Wanneer je een monnik passeert, wordt voorgesteld om je lichaam te laten zakken.

4. Glimlach!

Thailand staat bekend als het land van de glimlach. Als iemand naar je lacht, aarzel dan niet om het gebaar terug te geven, want het is essentieel voor de Thaise etiquette. Wanneer je in winkels of restaurants bent, ontvang je vaak een ‘Wai’ (de traditionele begroeting van Thailand die wordt getoond door de handen in elkaar te steken en een buiging of een knikje te geven). Het is niet verplicht om de Wai terug te sturen naar iemand die jou een dienst verleent, maar je kunt hem wel een mooie dankbare glimlach geven.

5. Respecteer alle Boeddhabeelden

Beelden van de Boeddha zijn heilig en heiligschennis is strafbaar, zelfs als deze door buitenlandse toeristen is gepleegd. Zolang je respectvol blijft, mag je foto’s maken voor Boeddhabeelden, tenzij er een bord staat dat zegt dat je dat niet mag doen.

Top 9 vakantie aanbieders

Zelf je vakantie regelen

Regel je cruisevakantie