Vijf UNESCO must-sees in Indonesië

Vijf UNESCO must-sees in Indonesië

Indonesië is het land van overweldigende natuur en rijke cultuur. Zowel natuurgebieden als culturele schatten in deze fascinerende archipel hebben een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier vijf absolute UNESCO must-sees in Indonesië!

 Lees ook: 6 x doen in Sri Lanka

Borobudur en Prambanan – Java

De Borobudur is misschien wel de bekendste trekpleister van Indonesië. En dat is ook niet zo gek: het tempelcomplex is adembenemend mooi. Het grootste boeddhistische tempelcomplex ter wereld werd tussen 750 en 850 na Chr. gebouwd en is opgebouwd uit twee miljoen blokken steen. Het allermooist is om er de zonsopgang te bekijken: het is dan nog lekker rustig en de sfeer is magisch. Als je toch op Java bent, sla dan dat andere UNESCO hoogtepunt niet over: de Prambanan. Dit Hindoeïstische complex ligt op een steenworp afstand van de Borobudur en bestaat uit vele tempels met prachtige details.

Nationaal Park Komodo

Het Nationaal Park Komodo bestaat uit vulkanische eilanden met wel heel bijzondere bewoners: zo’n 5.700 draakachtige, enorme komodovaranen. Het is de enige plek ter wereld waar deze prehistorische beesten leven. Trek dus je wandelschoenen aan en ga er samen met een ranger op uit om deze soms wel 3 meter lange varanen te spotten. De ongerepte natuur van het eiland is fenomenaal en leent zich perfect voor prachtige hikes. De onderwaterwereld is door de beschermde status onaangetast: je vindt er kleurrijke koraalriffen en talloze soorten tropische vissen. Met een beetje geluk spot je de grotere bewoners: dolfijnen, roggen, haaien en zelfs walvissen!

Nationaal Park Lorentz – Papua

Het Nationaal Park Lorentz in Papua is met 2,35 miljoen hectare het grootste nationaal park in Zuid-Oost Azië. De hoogste berg van Indonesië, de Puncak Yaja, steekt er met 4.884 meter trots bovenuit en nodigt bergbeklimmers van harte uit haar te beklimmen. Maar wat het enorme nationale park echt uniek maakt is de enorme verscheidenheid aan ecosystemen. Zo vind je er mangrovebossen, regenwouden, moerassen, berggebieden, zeegebieden en zelfs gletsjers. Het is een walhalla voor dierenliefhebbers: er wonen zo’n 630 soorten vogels en 120 soorten zoogdieren.

Cultuurlandschap van Bali: Soebak

De allermooiste, eeuwenoude rijstvelden van Bali vind je in de regio Jatiluwih. De kilometers lange, helgroene terrassen zijn niet alleen prachtig, door het Soebak systeem maken ze ook een belangrijk deel uit van de Balinese cultuur. Dit irrigatiesysteem stamt uit de negende eeuw en is gebaseerd op het filosofische ‘Tri Hita Karana’ concept, dat de menselijke wereld, de natuur en de geestelijke rijkdom nader tot elkaar brengt. Watertempels vormen de kern van het systeem van kanalen, tunnels en waterkeringen en het watermanagement ligt in handen van priesters.Meer werelderfgoederen

 Lees ook: Vijf minder bekende eilanden van de Filipijnen

Dit waren nog niet eens alle werelderfgoederen! Zo is er ook nog het tropische regenwoud van Sumatra, Sangiran – het gebied van de eerste mens en het Nationaal Park Ujung Kulon op Java. Kijk hier voor alle werelderfgoederen in Indonesië.